Salt ja pot disposar del nou arxiu municipal, en un edifici propi. L'equipament, que s'ha situat en una part de les naus Guixeres a la Coma-Cros, permetrà resoldre el dèficit al municipi i obrir els fons als veïns. Els treballs de condicionament de les naus de l'antiga factoria han suposat una inversió de més de 660.000 euros, que s'han finançat amb els diners dels fons estatals.

Fins ara Salt no disposava d'un edifici únic per a l'arxiu municipal, tot i que està en funcionament des de l'any 1985. Aquest fet obligava que els fons que es guarden estiguessin disgregats en diverses dependències.

El nou arxiu, la inauguració del qual es va fer ahir al migdia, s'ha situat a les naus Guixeres, darrere la Factoria Cultural Coma-Cros, i compta amb un espai de 600 metres quadrats, dividits en dues plantes.

L'equipament té ara dos dipòsits amb armaris compactes amb una capacitat de més de 2.300 metres lineals, un dipòsit de documentació audiovisual, un dipòsit de documentació de gran format i cartografia, una sala de tractament de la documentació, moll de descàrrega i despatxos.

Obert als investigadors

El nou arxiu compta també d'una àmplia sala de consulta que està a disposició dels investigadors i de totes aquelles persones interessades a descobrir la història i el patrimoni documental del municipi saltenc.

El patrimoni documental de l'arxiu municipal de Salt està integrat per diferents fons i col·leccions, el més important i extens dels quals és el municipal, que abasta el període comprès entre mitjan segle XIX i l'actualitat i que continua creixent dia a dia amb nous documents.

A l'arxiu, també s'hi conserven altres fons documentals procedents de particulars, entitats, associacions i empreses saltenques que per diferents raons són d'interès general.

Algunes d'aquestes fons, procedents de donacions i dipòsits, són el del baró d'Algerri i marquès de Camps, el fons de l'antiga fàbrica tèxtil Coma-Cros, el de la "Cooperativa econòmica saltense", i de persones destacades de la vila com Pau Masó, Josep Figueres o el de l'exalcalde Salvador Sunyer.