Les tres cambres de comerç gironines fusionaran serveis per adaptar-se al nou escenari de quotes voluntàries. Tot i que aquest 2011 les empreses encara estan obligades a pagar el rebut, les cambres ja estudien com afrontaran el 2012, en què els recursos els baixaran un 30% de mitjana. Per reduir costos, Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós mancomunaran serveis com els programes d'acció internacional o l'atenció a les empreses. Els seus presidents també han reclamat a Estat i Generalitat que els deleguin àmbits de gestió, a imatge del què ja està passant als països del nord d'Europa, on les quotes són voluntàries. Tot i que estan a l'expectativa, de moment les tres cambres descarten integrar-se.

Actuar de manera conjunta amb l'objectiu de reduir costos. Aquesta és la filosofia que, a partir d'ara, aplicaran les tres cambres de comerç gironines amb la vista posada en el 2012, moment en què les quotes que paguen les empreses passaran a ser voluntàries.

Aleshores, Girona, Sant Feliu de Guíxols i Palamós calculen que els recursos amb què compten es reduiran un 30%. "Aquest any, encara el tenim de marge per estructurar com ho afrontarem", ha indicat el president de la Cambra de Girona, Domènec Espadalé.

De moment, les cambres ja han decidit que fusionaran determinats serveis (i que, fins i tot, n'externalitzaran). Entre els àmbits que es mancomunaran hi ha, per exemple, el programa d'acció internacional i de suport a l'exportació o l'atenció individualitzada a les empreses.

"Del que es tracta és que, si en un determinat lloc es compta amb un expert en aquests àmbits, que aquesta sola persona s'ocupi de donar aquest servei per a les tres cambres", ha puntualitzat Domènec Espadalé. I el seu homòleg a Sant Feliu de Guíxols, Joan Puig, hi ha afegit: "Parlem d'actuar de manera conjunta per reduir costos".

De moment, cap de les cambres de comerç ha parlat de fer reduccions forçades de plantilla. Tot i això, totes tres han admès que s'han hagut d'estrènyer el cinturó i reduir tant costos de personal com despeses (d'entre un 20 i un 30%) arran de la crisi econòmica.

De moment, no es fusionen

Tots tres presidents han coincidit a afirmar que, de moment, es descarta que les tres cambres gironines s'integrin en una de sola. "És prematur perquè no sabem el marc on ens mourem a partir de l'any vinent", ha especificat el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera.

Ribera ha dit que les cambres catalanes se senten orgulloses de "la capitalitat" que tenen als territoris on estan implantades, i que aquest és un actiu que desitgen "conservar". De totes maneres, però, les cambres gironines tampoc tanquen la porta a fusionar-se en un futur. "Estem oberts a nous canvis i a trobar la millor solució", ha afegit Ribera.

Reclamar traspassos

A partir del moment en què se suprimeixi l'obligatorietat de les empreses de pagar una quota cameral, les cambres de comerç s'equipararan a les del nord d'Europa. I és que, en països com Anglaterra, Noruega i Suècia, els rebuts dels empresaris també són voluntaris.

De totes maneres, però, les cambres també reclamen -a imatge del que passa en aquests països- que el govern els delegui àmbits de gestió. I això passa per demanar traspassos tant a l'Estat com a la Generalitat, com ha explicat Domènec Espadalé.

Per al president, aquesta necessitat és compatible amb l'aprimament de l'administració. Domènec Espadalé també ha explicat que el Consell Superior de Cambres ha posat fil a l'agulla, i que el proper abril hi ha prevista una reunió per veure com respira l'estat espanyol davant aquesta proposta.

Serveis que no es deixaran

Actualment, les tres cambres de comerç gironines compten amb 54.000 empreses agremiades. Per aquest 2011, Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols ja han decidit que, tot i el context econòmic, hi ha una sèrie de serveis que no es deixaran de prestar. Entre aquests es troben, per exemple, la gestió de pràctiques de Formació Professional (FP), l'assessorament a les pimes, el foment del turisme de congressos o l'impuls de les antenes al territori.