La Caixa va obrir ahir a la ciutadania de Girona un espai amb 1.400 metres quadrats i multitud de serveis i noves tecnologies per a la gent gran únic a tot l'Estat. És un nou espai social innovador de participació, de promoció activa de les persones grans i del voluntariat, situat a la plaça Poeta Marquina.

L'equipament, batejat com a EspaiCaixa, té una aula informàtica amb ordinadors dedicada a l'aprenentatge i al desenvolupament de projectes a l'entorn de les noves tecnologies; l'espai Gent 3.0, dedicat a la creació i organització de projectes solidaris i de voluntariat; un CiberCafè; un espai de lectura; tres sales de tallers; una sala polivalent; una sala de reunions i un espai d'oficines.

Cinc grans programes

Les persones grans interessades rebran formació genèrica sobre voluntariat i habilitats socials, i ells s'encarregaran de liderar i dinamitzar les activitats que es posaran en marxa. De moment, se n'han previst cinc: Històries de Vida (aprendre a fer servir les tecnologies prenent com a punt de partida la motivació personal), Activa la Ment (plataforma virtual perquè la gent gran posi en forma la ment d'una manera entretinguda, al mateix temps que potencia la seva autonomia personal), Grans Lectors (la participació dels voluntaris en tertúlies al voltant de la lectura d'un llibre), Respir Familiar (els voluntaris atendran a domicili la persona malalta mentre el cuidador principal assisteix a formació o realitza activitats personals) i Acció Local (els voluntaris desenvoluparan activitats com horts urbans, CiberCaixa Solidàries amb persones amb discapacitat, activitats intergeneracionals per contribuir a l'èxit escolar). A mitjà termini, tots els membres del programa formaran part d'una plataforma en línia, una nova xarxa social exclusiva per a la gent gran, que facilitarà la seva participació i coordinació.

L'EspaiCaixa disposa també d'un auditori amb capacitat per a més de 200 persones, en el qual s'hi faran conferències, debats, representacions teatrals, corals, cursos, reunions, jornades i taules rodones.

La directora general adjunta de la Fundació "La Caixa" Elisa Durán va remarcar que la posada en marxa de l'equipament s'emmarca en projecte per a les persones grans de l'Obra Social , que des de 1998 porta a terme un ampli programa d'activitats a la demarcació a través dels 22 centres i del qual ja han participat més de 180.000 gironins. Durán va referir-se a la importància per l'Obra Social cap a les persones i la gent gran, que a parer seu, amb espais com els de Girona "han de passar de ser beneficiaris a protagonistes actius de la nostra societat".

En el mateix sentit es va referir el delegat general de La Caixa a Girona, Jordi Nicolau, que va apuntar que des de fa anys s'ha fet inversions en habitatges socials, auditoris, sales d'exposicions i que cada cop més enfoquen més els diners dels projectes a les persones. "Són el nostre tresor", va assenyalar. Nicolau va apuntar que el nou espai servirà per "crear il·lusions" i generar activitats que aniran evolucionant i que faran més ric l'EspaiCaixa. A les comarques gironines, la inversió de l'Obra Social és enguany de més de 16 milions d'euros. Del total, uns 10,5 milions es destinen al desenvolupament de programes socials i educatius; 3,2 milions a projectes culturals; i 2,4 milions a impulsar iniciatives mediambientals i d'investigació.

A la inauguració també hi va assistir la directora general d'Accio Cívica i Comunitària del Departament de Benestar Social i Família, Violant Cervera, que va indicar que el govern català també té molt en compte la gent gran i va assegurar que continuaran col·laborant amb La Caixa en aquest sentit. Actualment, la Generalitat i l'entitat d'estalvis tenen 43 convenis.