Queda just una setmana perquè es constitueixi el nou Ajuntament de Girona i Carles Puigdemont ja té decidit que Convergència i Unió governarà en minoria. Els deu regidors de la federació nacionalista dirigiran en solitari l'equip de govern sense cap soci de cap altre partit. El més que probable futur alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ho va confirmar ahir: "Millor si podem evitar governs de coalició".

El cap de llista de CiU a Girona indica que la negociació permanent serà positiva perquè garantirà el diàleg amb totes les forces. No obstant, puntualitza que el paper de l'oposició seria igualment important encara que hagués tingut majoria absoluta. En aquest sentit, apunta que vol portar a la pràctica "una nova manera de governar".

De fet, representants de l'oposició podrien tenir més pes en determinats organismes que el que s'ha donat tradicionalment als grups que no són del govern. Mentrestant, Carles Puigdemont, continua treballant per repartir el cartipàs entre els deu membres de la llista escollits en les eleccions, un tema que a partir de dilluns preveu segellar, perquè ja té definits els temes més "gruixuts".

Aquests darrers dies, representants de CiU s'han reunit dues vegades amb els quatre grups de l'oposició. En la primera tanda es va parlar d'algun possible pacte amb alguna força però en la segona trobada, ja amb la decisió presa de governar en minoria, només s'ha parlat de temes més organitzatius com ara com serà el ple de constitució de l'Ajuntament del dissabte vinent o com seuran els regidors al saló de plens. Puigdemont i els quatre tinents d'alcalde ocuparan la zona central elevada. A la seva dreta hi haurà els altres cinc regidors nacionalistes, els tres del PP i els dos d'ICV-EUiA. A l'esquerra de Puigdemont hi haurà els set regidors del PSC i els tres de la CUP.

Puigdemont hauria vist amb bons ulls un pacte amb Iniciativa. Ho confirma ell i també ho esmenta el cap dels ecosocialistes, Joan Olóriz. L'oferta per entrar al govern s'adequava al grup d'ICV-EUiA. Però Olòriz és clar i parla amb coherència: "Si retrocedim, no tenim legitimitat per governar. Fem un pas enrere i anem a l'oposició". A més, recorda que amb els dos regidors d'Iniciativa encara faria falta un regidor per aconseguir la majoria sòlida. Finalment, apunta que ICV-EUiA també ha descartat entrar al govern "perquè el context polític de CiU no és favorable a les forces progressites ja que té plantejaments molt conservadors en temes econòmics". Olòriz considera que el govern de CiU en minoria "és legítim però inestable" però admet que en un futur no hi ha res descartable: "En quatre anys poden passar moltes coses". Els ecosocialistes estudien si al ple de consitució s'abstindran o si es votaran a si mateixos.

En el cas del PP la situació és a la inversa. Concepció Veray assenyala que el Partit Popular va oferir els tres regidors populars per formar un "govern fort i estable", i més en temps de crisi, quan ho considera encara més "necessari". Lamenta que l'alcaldable de CiU hagi refusat i hagi optat per "la debilitat i la ?ines?tabilitat". Puigdemont ha explicat que no he rebutjat el PP per les sigles i espera arribar a acords puntuals en temes concrets, com amb la resta de forces. Si no hi ha noves negociacions, els populars votaran Veray per l'alcaldia.

Opcions pel programa del PSC

D'altra banda, mai s'ha plantejat l'opció de la "sociovergència". Ni per un costat ni per l'altre. La cap de llista del PSC, Pia Bosch, indica que la governança de CiU amb deu regidors i, per tant en minoria, "no serà fàcil i ?menys en els temps complicats" que s'estan vivint en termes econòmics. "S'haurà de veure com evoluciona perquè la situació en què es troba exigeix una gran dedicació del grup que governa i caldran continus pactes amb l'oposició", recorda Bosch. En aquest sentit, la portaveu socialista afirma que Puigdemont i el seu equip de govern "hauran de tenir una posició molt conciliadora" i recorda que mai, des del retorn de la democràcia, a Girona s'ha donat una situació amb un govern en minoria.

El PSC encara no ha fet públic què votarà dissabte vinent,malgrat que tot apunta que votaran a la seva candidata. Pia Bosch ha deixat clar que "farem una oposició constructiva i proactiva" i assenyala que amb la minoria al govern tindran "més oportunitats per tirar endavant el nostre programa".

La CUP també va deixar clar des d'un bon principi que la seva entrada a l'Ajuntament passaria per l'oposició. Jordi Navarro també posa de manifest que el govern de CiU sense majoria absoluta serà una situació ?inè?dita a Girona ja que fins ara sempre hi ha hagut majories absolues monocolor o tripartits amplis. Navarro indica que "el temps dirà si el govern és feble o no" i assenyala que la seva formació treballarà per tenir majories i acords "d'esquerres, independentistes, ecologistes i on es tinguin en compte tots els barris". La CUP decidirà dimarts, en una assemblea, quin és el sentit del seu vot dissabte vinent.