La Comissió de Patrimoni de Girona ha aprovat el projecte que preveu enderrocar tres edificis al Barri Vell de la ciutat -dels quals, en un se'n mantindrà la façana- per fer més visible la muralla medieval i construir dos ascensors públics. Un d'ells, enllaçarà la Casa Pastors amb la plaça de la Catedral, i l'altre permetrà accedir al Museu d'Història de la ciutat. L'actuació, com assegura l'Ajuntament de Girona, no suposarà canviar la fesomia a aquest espai històric de la ciutat. D'altra banda, el delegat de Cultura, Antoni Baulida, veu cada cop més a prop entendre's amb el Bisbat per a la restauració del Tapís de la Creació. Els treballs tindran un cost d'uns 150.000 euros i duraran quatre mesos.

El projecte que Patrimoni ha aprovat tirar endavant afecta el tram final del carrer Ballesteries i la pujada de Sant Feliu de Girona, situats en ple cor del Barri Vell. En total, es tiraran a terra tres edificis. El primer es troba al tram final del carrer Ballesteries, i es tracta d'una finca adossada a l'antiga Torre del Bosch Monar (que data del segle XIV).

Amb la voluntat de fer més visible el tram de muralla del seu darrere, la finca afectada s'enderrocarà. Això permetrà esponjar l'espai i, segons concreta l'Ajuntament, donar més relleu a la torre medieval.

El projecte que ara ha rebut llum verda també afecta dos edificis situats a la pujada de Sant Feliu. El primer és un bloc de pisos on encara hi viu gent i el segon és l'immoble que hi ha al costat, presidit des de fa mesos per una bastida. El primer s'enderrocarà del tot i del segon només se'n mantindrà la façana; tot l'interior anirà a terra.

L'Ajuntament de Girona assegura que l'actuació no suposarà canviar la fesomia d'aquesta part del Barri Vell. I és que l'edifici d'habitatges que s'enderrocarà del tot després es tornarà a aixecar, i la nova façana mantindrà tant els colors com la volumetria que caracteritza els immobles d'aquesta part històrica de la ciutat.

A més, el projecte també inclou la construcció de dos ascensors, tots dos d'ús públic. El primer permetrà connectar la Casa Pastors -que ara acull la seu de l'Audiència- amb la plaça de la Catedral; el segon permetrà accedir al Museu d'Història de la Ciutat des del final del carrer Ballesteries.

El director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, ha explicat que, tot i haver-se aprovat, Patrimoni ha demanat a l'Ajuntament que aporti un estudi detallat sobre el lloc on aniran els ascensors. La voluntat és que la seva instal·lació no afecti els volums dels edificis.

Baulida també ha ressaltat que aquest projecte modifica allò que el Pla Especial de Barri Vell preveia en un principi per a aquest indret. "Inicialment es preveia que s'enderroquessin totes les cases que tocaven a la muralla; però després es va rectificar, perquè es va veure que la muralla estava molt degradada", ha precisat Baulida.

Reunió per al Tapís de la Creació

D'altra banda, el delegat de Cultura també ha explicat que veu cada cop més a prop poder entendre's amb el Capítol de la Catedral perquè autoritzi la restauració del Tapís de la Creació. Els treballs, que duraran uns quatre mesos, inclouen el trasllat de la joia medieval fins al centre que la Generalitat té a Valldoreix i la instal·lació d'elements de seguretat a la sala de la Catedral on s'exposarà quan retorni.

Baulida ha avançat que, sense tenir en compte el cost de l'assegurança, tots aquests treballs tindran un cost de 150.000 euros. El delegat ha explicat que la setmana passada es va fer una reunió amb representants del Capítol i del ministeri, on se'ls va explicar "la conveniència" que el Tapís fos restaurat.

Segons el delegat, "la resolució final" d'aquestes converses "ha de ser relativament ràpida". Per això, Baulida creu que aquest mateix estiu el Capítol acceptarà que es traslladi el Tapís de la Creació perquè sigui restaurat al centre de la Generalitat. "Es tracta d'una restauració que serà complicada, però que també és urgent", ha concretat Baulida.

Esglésies i accés a Peratallada

D'altra banda, la Comissió de Patrimoni ha autoritzat els projectes per rehabilitar l'església de Santa Maria de Lladó (Alt Empordà) i per restaurar la portalada i la rosassa de Sant Martí d'Empúries (Alt Empordà). En tots dos casos, com ha precisat Baulida, la vegetació començava a cobrir les juntures de les pedres; ara, s'actuarà sobre aquestes i s'evitarà la degradació dels monuments.

Finalment, al Baix Empordà, Patrimoni també ha debatut un projecte per construir un pont sobre la riera que dóna accés a Peratallada. La comissió, però, ha demanat a l'ajuntament que reformuli el projecte, i que situï el nou pont més a tocar del passallís que ja hi ha actualment a l'indret.