L'Ajuntament de Girona no podrà constituir-se aquest dissabte com estava previst, després que ERC anunciés ahir la presentació d'un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La mateixa Junta Electoral Central admet que no té una dada certa per al recompte de vots en blanc. A més diu que és molt important per determinar la barrera legal del 5%.

Els republicans consideren que estan passant una situació d'indefensió. A més, també reclamen que es tinguin en compte dos vots que s'han considerat nuls. La decisió d'ERC obliga a retardar la constitució de l'Ajuntament al dia 1 de juliol i de la Diputació fins el 8 de juliol. El candidat a alcalde, Carles Puigdemont va assegurar que «entenc ERC, jo faria el mateix si estigués en la seva situació».

La Junta Electoral Central afirma en la resolució que «la xifra final de vots en blanc, segons els recurrents haurien de ser de 1.409 i no de 1.418, com figura en la versió final de l'escrutini. Aquesta xifra té transcendència pels efectes de determinació de la barrera legal del 5% el que possibilitaria a la formació recurrent l'obtenció d'un regidor. A continuació afegeix que «aquesta Junta ha procedit a realitzar la suma dels vots blancs dels diferents resums dels resultats d'escrutini de les diferents taules de la circumscripció de Girona de data de 29 de maig, davant la impossibilitat de tenir una dada certa per inexistència d'un acta prèvia a aquesta data».

Davant aquesta situació ERC denuncia que hi ha hagut un «error de càlcul» i que s'han donat per bons més vots en blanc del compte i això fa que augmenti la participació. En conseqüència, a ERC li falta encara mig vot per arribar al 5% dels vots que faria que Blanca Palmada fos regidora.

Esquerra Republicana recorrerà perquè considera que el procés no ha estat rigorós, tal com la mateixa resolució diu. La cap de llista d'Esquerra, Blanca Palmada, va assegurar que «hem valorat aquest pas que farem però creiem que hi ha fonaments jurídics i és sentit de responsabilitat recórrer». Palmada també va deixar clar que «Esquerra només hem actuat sobre els nostres vots, no sobre els vots d'altres formacions polítiques. És de justícia de responsabilitat per les persones que ens han fet confiança a l'Ajuntament de Girona presentar aquest recurs».

Esquerra Republicana de Catalunya va obtenir en les eleccions municipals un total de 1.604 vots, que la deixaven a 2 vots del 5% i per tant, de tenir representació a l'Ajuntament. Després del procés de revisió, es van validar dues paperetes d'aquesta formació política, arribant als 1.606 vots, però com que també es van computar vots en blanc, ara, el llindar del 5% s'ha situat al 1.606,45 vots, de manera que falta, doncs, mig vot per aconseguir representació a l'Ajuntament de Girona.

Dos vots vàlids més

A més el grup municipal va impugnar quatre vots que la Junta Electoral de Girona havia considerat nuls i que, segons el partit, havien de sumar-se als 1.604 vots que ERC va obtenir la nit electoral. La Junta Electoral ha donat la raó a ERC en dos dels supòsits on s'havia trobat dins els sobres propaganda electoral del partit. Aquesta decisió eleva, actualment, fins a 1.606 vots el resultat d'ERC. Ara bé, la Junta Electoral Central no ha donat per bones dues paperetes més de les que havia impugnat ERC. Es tracta d'una papereta que està estripada i d'un sobre que contenia, juntament al vot d'ERC, una estampeta del fundador de l'Opus Dei, sant José María Escrivà de Balaguer.

El president de l'executiva local d'ERC a Girona, Josep Maria Aguirre va afirmar que, en el primer cas, la papereta es podria haver trencat en el moment del recompte a peu d'urna i, en el segon cas, Esquerra Republicana va defensar que s'han donat per bons altres vots que incloïen, per exemple, una carta de suport a l'alcaldable del PSC i, per això, també volen que es doni per bo el vot que inclou l'estampeta religiosa.

Tant si es resol al seu favor els vots en blanc, com si se'ls dóna per bona una de les dues paperetes, ERC tornaria a tenir representació.

Per la seva part, Carles Puigdemont, el candidat més votat i que es perfila com a alcalde de Girona, va assegurar que «en la situació d'ERC, jo faria el mateix». A més Puigdemont va remarcar que «és una opció de defensa legítima a la qual tenen dret i podem esperar». El candidat de CiU va confirmar que la mateixa Palmada l'havia informat i va afegir, però, que espera «que facin entendre als veïns que no es paralitzarà la maquinària de la ciutat».

Per la seva part, la CUP vol plantar cara a ERC

i assegura que «defensarà fins al final» els tres regidors. «Entenem que ERC té dret a recórrer però la CUP farà servir tots els instruments legals per defensar el tercer regidor que els gironins van decidir que fos nostre», van afirmar.

La CUP, enmig d'un conflicte

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va qualificar de «problemàtic i greu» el fet que la constitució de l'Ajuntament de Girona es vegi retardada fins a l'1 de juliol a causa del recurs que ERC ha anunciat que presentarà davant del TSJC. «No és positiu que la constitució del consistori s'allargui quasi un mes», va dir Navarro que defensa que la CUP «s'ha trobat enmig d'un conflicte» i que la seva intenció no és la d'allargar la formació del nou Ajuntament.

Navarro es va mostrar confiat que el TSJC ratificarà els resultats i va recordar que ERC ja ha impugnat davant la junta electoral de zona i també la central i va avançar que utilitzaran tots els instruments que tenen al seu abast.