Els Mossos d'Esquadra van detenir ahir a Sant Esteve de Llémena tres persones relacionades amb el crim que, dilluns al vespre, va suposar la mort d'un noi de 25 anys veí de Taialà, a Girona. Entre ells, segons va confirmar el cos, s'hi compta el presumpte autor dels trets d'escopeta que es van disparar en el bar Casa Pepe i que van acabar amb la vida de José Agustín González Pérez. Es tracta d'un home de 37 anys, Jesús M.D., nascut als Estats Units però de nacionalitat espanyola, de malnom El Cubano i padrastre de dos nois de 21 anys que estarien embolicats en l'enfrontament entre colles de joves de Girona. Bregues i escaramusses repetides al llarg dels darrers anys entre una colla de jovent de Taialà i una altra de Pont Major és l'afer que va desencadenar l'agressió mortal de dilluns passat.

L'home, que tot apunta que intentava fugir del país, anava acompanyat de dues persones més que també van ser arrestades per haver participat en l'aldarull de dilluns al vespre. En total són vuit els detinguts pels fets de dilluns: el presumpte autor material dels fets, la seva xicota Barbara G.B, de 41 anys i de Pont Major, els dos fills de la dona, Iván i Antonio J.G., ambdós de 21 anys, Jordi B.M., de 24 anys i veí de Sarrià, petit delinqüent i buscabregues que ja va caure en mans dels Mossos la tarda de dilluns, Francisco Ismael M.G., de 19 anys, i dues noies, Maria del Mar R.P., de 22 anys i de Girona, i Sara M.R., de 21 anys i saltenca.

La mare dels dos nois també compta amb antecedents policials, així com el presumpte assassí, que acumula diverses denúncies per violència de gènere. La darrera d'elles està imposada tan sols dos dies abans del crim i la cerca que ja pesava sobre ell es va sumar al fet que diversos testimonis del crim de Taialà van atribuir el paper de pistoler a El Cubano, que té un físic imponent que li ha facilitat treballar de porter de discoteca però que té el desavantatge de ser fàcil de recordar. L'afegit de les matrícules dels cotxes que els presumptes agressors van fer servir per desplaçar-se a Taialà va fer que les persquisicions dels Mossos hi apuntessin directament, i el seu nom ja es tenia en compte pocs minuts després dels fets. En total, tres detencions van tenir lloc a Sarrià de Ter la tarda de dilluns, tres més a Sant Esteve de Llémena i la resta, executades entre la matinada i el dia d'ahir, en diversos domicilis de Girona.

Els vuit detinguts per l'assassinat estan pendents de passar a disposició judicial una vegada identificat el presumpte autor del crim, Jesús M.

La conclusió de tot plegat és que Jesús M.D., presumptament, va fer el paper de sicari a instàncies

, sinó sota instigació directa, de les queixes dels seus dos fillastres, membres de la colla de Pont Major en contínua disputa amb els de Taialà, i de la seva xicota. Fonts policials descarten parlar de bandes i apunten més aviat a la confusió, per part de nois joves, de diversió i fatxenderia. Tampoc no es descarta que el resultat d'assassinat fos fortuït -els dos primers trets van fer aigua- i que José en fos víctima de manera aleatòria, ja que segons diverses fonts qui va rebre una trucada amenaçadora pocs minuts abans de l'atac va ser el germà petit del noi mort, que aquella nit celebrava el seu aniversari al bar Casa Pepe en companyia de familiars i amics i que és qui més diferències havia mantingut amb els nois de Pont Major. A més, també sembla que el sospitós del crim havia emès amenaces anteriors assegurant que li clavaria un tret.

Avui, l'enterrament

José Agustín González Pérez serà enterrat aquesta tarda a la parròquia de Germans Sàbat i s'espera que la cerimònia sigui multitudinària. Abans, però, la seva mort violenta arran de rebre un projectil de caça major al cap motiva certs tràmits judicials. Al matí, la família compareixerà al jutjat amb el seu advocat, Carles Monguilod, que serà nomenat veu de l'acusació particular. Monguilod és un vell conegut de la família perquè fa anys va defensar el pare del noi mort, Agustín González Maestre, en un cas d'agressió on una escopeta també va tenir-hi un paper destacat. El 2006, González Maestre va ser condemnat a un any de presó per haver increpat i pegat a uns nois que atemorien els seus fills. A un d'ells el va colpejar amb la culata de l'arma i aquesta es va disparar dins un cotxe, però no va causar ferits.

La nit de dilluns, en veure que el jove José queia mort a terra, els amics van arrossegar el cos dins del bar -el seu cos va quedar estès a la terrassa del bar-, van baixar-ne la persiana i van dir als pares que el noi estava malament però viu i que el duien al Trueta, per evitar que el pare intentés prendre la justícia per la seva mà.