Els Mossos d'Esquadra atribueixen la responsabilitat del crim de Taialà a les vuit persones, cinc homes i tres dones, a les quals s'ha arrestat arran dels fets de dilluns, quan un jove va resultar mort d'un tret en un bar d'aquest barri gironí. Sobre tots els detinguts pesa ara per ara la imputació policial d'homicidi, i avui toquen les judicials: segons van confirmar des de la policia autonòmica, quatre dels detinguts declararan al matí davant del jutge, i els altres quatre ho faran a la tarda.

Tanmateix, la responsabilitat del tret mortal a José González, i dels altres dos que es van disparar abans, pertoca presumptament a Jesús Moynelo Díaz. Moynelo es va acollir al seu dret de no declarar a comissaria però avui es preveu que es confessi autor del trets. «Està molt penedit i té voluntat de col·laborar. Ell només volia espantar-los», assegura el seu advocat, Benet Salellas, que explica que els seus clients -representa també Bàrbara Gómez Benavente, que és la parella de Moynelo, i els dos fills d'aquesta, Iván i Antonio Jurado Gómez- vivien «en un context d'amenaces i agressions reiterades cap a Antonio, fins i tot amb armes de foc» per part del noi mort, el seu germà i els seus amics. Si bé en un principi van fugir i es van refugiar a Sant Esteve de Llémena, finalment es van entregar i això demostra la seva voluntat de col·laborar, considera el lletrat.

No opina igual l'advocat de la família González , Carles Monguilod. «Pel que sabem, es tracta d'un atac a traïció constitutiu d'assassinat i no pas d'homicidi», i que es va saldar amb un sol mort però que en podrien haver estat dos. «El germà del noi mort diu que el van disparar també a ell i que es va haver d'ajupir», explica Monguilod.

Adéu multitudinari

El barri de Taialà i Germans Sàbat va acomiadar ahir a la tarda José González enmig d'un profund silenci. Un miler de persones es van reunir a la petita parròquia i al voltant de l'edifici per acompanyar la família González Pérez. El fèretre del noi va ser rebut amb un aplaudiment i els seus amics i familiars el van transportar a pes de braços cap al cotxe en acabar la breu cerimònia. Sense crits ni imprecacions, el barri va acomiadar el jove de 25 anys assassinat dilluns durant la festa d'aniversari del seu germà petit, a causa de els bregues que la seva colla havia mantingut amb un grup de joves del Pont Major.