El jutge va enviar ahir a presó quatre dels vuit detinguts pel crim de Taialà. En qualitat de presumpte autor del crim Jesús Moynelo està acusat d'assassinat, temptativa d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. A Antonio i Iván Jurado i Francisco Ismael Mohamed se'ls atribueix cooperació necessària. El jutge no valora, en principi, les asseveracions de la defenssa dels acusats, que encapçala el lletrat Benet Salellas, respecte que no pretenien matar ningú i que Moynelo no sabia ben bé on disparava perquè és molt curt de vista i que la nit dels fets havia begut i pres cocaïna. Per contra, en atribuir també l'acusació de temptativa d'assassinat, és la tesi de l'acusació particular, defensada per l'advocat Carles Monguilod, la que triomfa: que la realitat és que també pretenien matar el germà del noi mort. En els autos emesos pel jutjat 1 de Girona es destaca també que almenys dos dels acusats pretenen fabricar-se coartades. Els altres quatre detinguts van quedar en llibertat sota càrrecs.

Segons van declarar els acusats, la tarda de dilluns uns joves de Taialà van anar a Pont Major amb la intenció de fer mal a un dels fillastres de Moynelo, Antonio. Moynelo es declara amoïnat pel patiment del seu fillastre i que la seva intenció la nit de dilluns, en anar al bar Casa Pepe de Germans Sàbat, era "parlar civilitzadament". Que portés una arma respon al fet que, segons va declar Moynelo, "a les persones grans sempre ens amenacen amb armes". L'escopeta, que segons va explicar havia trobat enterrada a un xalet de Llorà -un xalet on hi havien residit els responsables d'un atracament a La Caixa a Caldes de Malavella perpetrat el febrer del 2009-, la tenia amagada a les vies del tren a Pont Major. Moynelo assegura que tot i que anava acompanyat per alguns dels acusats, no el van veure agafar l'arma i que no sabien que la duia al maleter del seu cotxe.

Moynelo, que té antecedents per delictes violents a Astúries i per violència de gènere a Catalunya, assegura que un cop va fugir i es va refugiar a casa del seu cunyat a Sant Esteve de Llémena va posar la televisió i es van assabentar de la mort del noi. Diu que va quedar compungit per haver mort un noi de tan sols 25 anys i que es pensava que tan sols l'havia ferit a una cama. El fet de disparar, va assegurar, es deu que al bar, mentre ells s'enfrontaven amb els germans González Pérez, hi van aparèixer dues persones "grans, amb el cabell blanc" que portaven pistoles, i que de fet van ser ells els qui van disparar primer. A preguntes de les acusacions, Moynelo va dir que si no s'havien trobat aquestes bales potser era perquè les pistoles eren de fogueig. L'origen de l'agressió, que es va precedir de trucades amenaçadores, és la rivalitat de la colla de Taialà i Pont Major, que venia de feia anys, i d'una picabaralla que els dos grups de nois van tenir la nit del passat dissabte a les Carpes de Girona.

"No era cap delinqüent"

Ahir centenars de persones es van concentrar a la plaça Germans Sàbat, davant de la casa que feia poc havien comprat el jove difunt José González i la seva xicota, per "netejar el nom del barri" ja que "José no pertanyia a cap banda ni era un delinqüent ni un traficant", va explicar un dels cosins del finat, Daniel González. La concentració va esdevenir manifestació i dos centenars de persones van travessar Taialà i Fontajau per arribar fins als jutjats de Girona, on van cridar demanant justícia i presó per als acusats pel crim.