Els metges de l'Hospital Josep Trueta de Girona han amenaçat amb fer vaga a la tardor si persisteixen les retallades. El portaveu de Metges de Catalunya, el doctor Josep Vilaplana, ha criticat que la supressió "unilateral" de les guàrdies d'oftalmologia i otorrinolaringologia no només suposa un nou revés per al sou dels facultatius, sinó que comportarà haver de derivar les urgències cap a Barcelona. "La qualitat assistencial se'n ressentirà molt clarament", assegura Vilaplana. El portaveu també ha criticat que les mesures d'austeritat s'han aplicat sense avís previ i "d'esquenes a la plantilla". Per fer palès el malestar, un centenar de metges s'han concentrat amb pancartes a la porta de l'hospital.

'A l'hospital universitari de Girona estem indignats, perquè el centre ha començat a aplicar les retallades i les reformes estructurals d'esquena als metges i ignorant el nostre coneixement'. Aquest és un fragment del manifest que els metges del Josep Trueta han escrit per deixar palès el seu malestar contra la segona fase de la tisorada que aplica el Departament de Salut.

Prop d'un centenar de facultatius s'han concentrat aquest matí a les portes del centre sanitari i han exhibit pancartes on exhorten el Govern a retallar despesa en altres àmbits que no sigui la sanitat. "Per exemple, fer una reducció dràstica als consells comarcals o a les despeses dels representants de la Generalitat al territori", ha precisat el portaveu de Metges de Catalunya.

El sindicat critica que en aquest darrer episodi de retallades se'ls han suprimit "de manera unilateral" les guàrdies nocturnes d'oftalmologia i otorinolaringologia, i s'ha incrementat l'horari laboral dels metges. "Per a tothom qui feia guàrdies, això representa una abaixada de sou de prop del 20%", ha concretat el doctor Josep Vilaplana.

Però per a Metges de Catalunya, la repercussió més greu és la que viuran els pacients. "A partir d'ara, totes les urgències les haurem de derivar cap a Barcelona", precisa el portaveu del sindicat. I hi afegeix: "Pensem que no hi ha dret que apliquin aquestes mesures d'amagatotis, i alertem als usuaris que la sanitat que tindran a partir d'ara no serà la mateixa, perquè l'assistència i la qualitat se'n ressentiran de manera clara".

Amenaça de vaga a l'octubre

'Els metges sabem que les retallades que es plantegen vulneren la qualitat assistencial, en limitar encara més els recursos i, per tant, posen en perill la salut dels ciutadans', recull el manifest. A més, segons, ha precisat Vilaplana, la tisorada no es quedarà aquí, "sinó que tot apunta que n'hi haurà de noves a l'octubre".

Per això, Metges de Catalunya ja ha alertat que no tolerarà nous ajustos. "Si això passa, no ens quedarà més remei que fer vaga, perquè els gestors polítics ens hi estan empenyent", ha admès el doctor Vilaplana.

A més de l'oficina de recollida de queixes de pacients que el comitè de centre del Trueta ha muntat al 'hall' de l'hospital, Metges de Catalunya també ha engegat una campanya per recollir signatures dels usuaris contra la retallada. Precisament, el familiar d'un pacient, Josep Maria Arcega, que viu a Santa Coloma de Farners, ha volgut fer palès també el seu malestar.

"El meu consogre va patir un infart i, després de fer-li totes les proves diuen que se li ha de canviar una vàlvula; però per culpa de les retallades, el tornen a enviar a casa i ja en parlarem de quan l'avisaran", ha lamentat. I ha afegit: "Aquest és el sistema que tenen, i això no pot ser".

A l'Hospital Josep Trueta hi treballen uns 300 metges en plantilla i vuitanta residents, segons dades del sindicat Metges de Catalunya.