Els beneficis per als pescadors que es dediquen a capturar Gamba de Palamós han caigut a la meitat des de l'inici de la crisi. El volum de captures no ha disminuït tant però han incrementat els costos i ha baixat el preu de venda i tot això ha escurçat el marge de benefici per als pescadors. El patró major de la Confraria de Palamós, Francesc Benaiges, ha recordat que el pesquer és un sector molt tocat per la crisi i assegura que si no es creen aliances o estratègies juntament amb el Govern tenen "els anys comptats". Els pescadors proposen crear un pla de gestió per a la Gamba de Palamós que marqui les línies per garantir la supervivència tant del sector pesquer com de la mateixa gamba.

El 2010 va ser un any "per oblidar" per als pescadors de la Confraria de Palamós. Francesc Benaiges ha recordat que van saldar l'any amb pèrdues d'aproximadament 3 MEUR (milions d'euros) i que va ser precisament la pesca de gambes la que va salvar una mica la temporada. Tot i que durant els primers mesos d'aquest any havien notat una "lleugera millora" que podia fer preveure un tancament d'any millor, el mes de juny està essent "desastrós". "Anem en la línia de l'any passat", ha assegurat el patró major de la Confraria de Palamós.

La Gamba de Palamós és la captura estrella de la Confraria i representa entre un 30 i un 44% dels ingressos anuals de la llotja tot i que, a nivell de pesca, la gamba representa només entre un 7 i un 13% de les captures. Això converteix la gamba és un dels pilars de la confraria però no totes les gambes es poden emparar en la marca de garantia Gamba de Palamós. Han de ser gambes de mida mitjana, gran o extra i que n'hi hagi entre 19 i 80 peces per quilo.

Un dels problemes principals dels pescadors de Palamós aquest any és que capturen moltes gambes que no arriben a la mida necessària, les que es coneixen com a "gambetes". Són més petites i també més barates, cosa que es tradueix en menys beneficis per als pescadors. A més, recorda Benaiges, capturar-les perjudica el futur de la pesca de gambes perquè els exemplars d'aquesta mida encara no es reprodueixen i poden posar en perill la supervivència de l'espècie al litoral de Girona.

Durant el primer semestre del 2011, el 70% dels quilos de gamba capturats han estat de gambetes. Per això, Benaiges creu que és urgent crear un pla de gestió de la Gamba de Palamós que en reguli la pesca i les vedes. El patró major ha detallat que durant el mes de gener han fet una aturada biològica i que durant febrer i març han sortit a pescar un dia menys per evitar malmetre la població de gambetes. Tot i això, augura que no serà suficient i que cal una aposta estratègica per assegurar el futur del sector.

La Càtedra d'Estudis Marítims de la UdG, l'Ajuntament de Palamós i la Confraria de Palamós han organitzat la Jornada Tècnica sobre la Gamba, un espai destinat als professionals del mar i també al públic en general per aportar coneixement i debatre sobre el futur de la gamba des del punt de vista de l'extracció, la recerca, la comercialització i la rendibilitat.