Càritas va atendre el 2010 a les comarques gironines 9.400 persones amb necessitats bàsiques no cobertes, com són l'alimentació o l'habitatge, una xifra que representa un increment del 38% respecte al 2009. A més, un 30% de les persones que van acudir a Càritas el 2010 ho feien per primer cop. L'entitat alerta que l'any passat els efectes de la crisi es van manifestar "de forma clara", i que els problemes d'habitatge i l'atur van generar un "còctel" que continua portant a l'exclusió i a l'aparició de noves bosses de pobresa. També denuncien que l'increment del nombre d'execucions hipotecàries, amb més famílies sense habitatge i un deute pendent, han abocat noves persones a l'economia submergida.

La crisi continua deixant pel camí noves víctimes de la pobresa, segons ha denunciat aquest dilluns Càritas Diocesana de Girona en la presentació de la Memòria 2010. Així, l'any passat s'ha caracteritzat per un augment "desbocat" de l'atur i per un increment de les dificultats d'habitatge, concreta l'entitat. Això s'ha traduït en més demandes d'ajut econòmic d'urgència per cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació, les despeses bàsiques de la llar, els medicaments o l'allotjament.

El Programa d'acollida, per exemple, amb el qual es fa el primer contacte amb els qui no tenen les necessitats bàsiques cobertes, ha atès el 2010 2.489 persones -un 30% de les quals, per primer cop-, a la vegada que s'han destinat 198.558 euros en ajudes econòmiques. Pel que fa al Servei d'aliments, s'han atès 7.302 nuclis familiars i s'han destinat 225.100 euros a aquest concepte. D'altra banda, el 2010 s'ha completat la xarxa formada pels sis centres de distribució d'aliments (CAD), situats a Girona, Salt (Gironès), Figueres, Olot, Palamós (Baix Empordà) i Lloret de Mar (Selva).

Més demanda d'assessorament en els deutes

D'altra banda, en el Servei d'assessorament en els deutes s'han atès 137 casos de persones amb problemes principalment amb la hipoteca, un increment significatiu respecte als 71 de l'any anterior. Pel que fa al programa PATI (pisos d'acolliment temporal per a la inclusió), destinat a pal·liar la precarietat de dones soles amb menors al seu càrrec i que es porta a terme a Girona i Salt, ha atès divuit dones amb quinze infants.

Dels programes destinats a la gent gran destaca el Projecte intergeneracional Apadrinar un Avi, en el qual joves d'entre 16 i 18 anys acompanyen persones soles que viuen en residències. Aquest 2010 s'ha multiplicat per cinc respecte a l'anterior tant el número de voluntaris com el de persones ateses, de manera que hi han participat 277 joves que han atès 183 avis. En aquest sentit, el coordinador de Programes de Càritas Diocesana de Girona, Caye Gómez, ha remarcat que aquest programa permet "trencar tòpics" respecte als joves, i donar resposta a una "forma de pobresa que no està de moda, que és la soledat".

Quant a les ajudes als immigrants, la Xarxa jurídica que proporciona Càritas, la SAI, ha atès 4.763 persones, mentre que dels Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural (TALC) s'han beneficiat 703 immigrants.

En el Servei d'orientació laboral s'han atès 967 persones, el 74% de les quals eren dones, i el 25% dels participants s'ha incorporat al mercat laboral. Així mateix, tot i l'entorn econòmic, l'empresa d'inserció laboral Ecosol ha pogut contractar 83 persones. També en l'àmbit laboral, en el servei de Renda Mínima d'Inserció s'han atès 595 persones, quatre vegades més que el 2009 -amb aquest servei els atesos fan un procés d'inserció laboral com a contraprestació per la renda mínima.

Càritas s'ha mostrat satisfeta pel nivell d'inserció laboral aconseguit tot i la crisi i l'"exigència" de moltes empreses, i es posa com a repte per al futur mantenir aquestes quotes als nivells semblants a les d'anys anteriors, com el 2008 i 2009.

L'ajuda als més joves s'ha materialitzat amb programes com el Servei d'Intervenció Educativa, que per millorar el rendiment escolar dels alumnes s'han atès 380 infants, la meitat dels quals eren d'origen estranger.

Hi acudeixen persones que "no es pensaven trobar-se en una situació d'exclusió"

La major part dels 4,1 MEUR que ha gestionat Càritas el 2010, el 47%, ha anat destinat a programes laborals, mentre que el 21% ha estat per a ajuda econòmica d'urgència; el 10%, a immigració, i el 9%, a programes educatius. Aquesta xifra de 4,1 MEUR suposa un increment del voltant del 40% respecte al 2009.

Pel que fa al perfil dels atesos, el secretari general de Càritas Diocesana de Girona, Martí Batllori, ha explicat que està canviant i que acudeixen a l'entitat persones que "no es pensaven que es podrien trobar en situació d'exclusió". També ha alertat d'un augment de la pobresa infantil i de famílies amb menors a càrrec que necessiten "reforços de tot tipus".

D'altra banda, l'entitat ha desenvolupat l'activitat del 2010 amb l'ajut de 1.303 voluntaris, una xifra que es manté estable respecte a l'any anterior (1.294).

Càritas ha remarcat que la resposta que ha donat aquest 2010 ha anat encaminada a satisfer les "necessitats més urgents", donant prioritat a les famílies amb fills menors a càrrec; consolidar i millorar els programes educatius, laborals i d'habitatge; innovar en el tipus de respostes davant "problemes nous o agreujats en quantitat i complexitat", o teixir aliances amb les institucions públiques, les entitats socials i les empreses privades, entre altres fronts.

Crida a l'administració

Batllori ha fet una crida a les administracions perquè prioritzin les polítiques socials, i perquè es considerin un "servei públic essencial" com ho són "la sanitat, l'educació o les pensions".

Càritas també ha aprofitat la presentació de la Memòria 2010 per demanar la participació en el Dia de la Caritat, el diumenge 26 de juny. En aquest sentit, Batllori ha recordat que el 2010 es van recol·lectar el Dia de Corpus al voltant de 100.000 euros.