El futur alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), va explicar que quan prengui possessió del càrrec l'1 de juliol vinent treballarà per un govern "auster i reduït", cosa que comporta un estalvi de, com a mínim, mig milió d'euros al llarg de la legislatura. En quatre anys estalviarem un mínim de 500.000 euros d'aquest tipus de despeses, i és que el simple fet de ser deu i no disset els regidors del govern ja ajudarà", va detallar ?Puigdemont. A més, renunciarà al seu sou com a alcalde perquè ja té el de diputat al Parlament català.

En relació amb la situació econòmica que espera trobar a l'Ajuntament després de 32 anys de govern socialista, Puigdemont va voler deixar clar en primer lloc que no demanarà una auditoria econòmica "perquè la foto econòmica que ens ofereixen els serveis econòmics de l'Ajuntament per a nosaltres mereix credibilitat" i és bo i responsable "no jugar amb qüestions d'aquesta naturalesa si no tens indicis que hi hagi res dolent".

De totes maneres, el futur alcalde sí vol saber el marge d'endeutament del consistori, sabent que no hi ha un problema de morositat, ja que els proveïdors no es queixen de cobrar malament i, tampoc, un problema d'endeutament perquè és per sota de l'habitual, però sí hi ha un problema a l'estructura, va afirmar Puigdemont.

"Si volguéssim tirar d'aquest marge d'endeutament que tenim, perquè la situació ens ho permetria, el meu interrogant és si estaríem en situació de poder tornar aquest crèdit, perquè és evident que no podem endeutar-nos per tornar a pagar un crèdit, tot i que no dubto de la solvència dels informes econòmics que he vist", va manifestar.

Auditories de gestió

Amb tot, malgrat insistir que no es farà una auditoria econòmica, ha declarat que no descarta fer auditories de gestió "en àrees que ho requereixin". Això no ho vam proposar en el programa electoral, però he dit que no ho descartava, per voler ser prudent, ja que quan entrem a governar-hi no sé quina situació hi trobarem, no descarto que pugui haver-hi la necessitat de fer-ho en alguna àrea, que no sé precisar, però són 32 anys de govern dels mateixos i és evident que nosaltres no sabem els detalls de tot", va exposar el convergent.

"La nostra responsabilitat, si hi ha coses difícils d'explicar, és fer auditories de gestió, no econòmiques", va reiterar i seguidament va recordar que no és cap secret que hi ha hagut molta inquietud els últims anys per l'àrea d'Urbanisme. En relació amb aquesta àrea, val a dir que CiU va mantenir una línia de denúncia contra algunes accions.

"No estic dient que ho faci, però és prudent davant de la incertesa d'una situació. Pot caldre en algun moment fer ús d'aquesta eina", va detallar Puigdemont. Alhora, va matisar que els ajustos econòmics no afectaran allò que és sensible, tot i que sí ha admès que hauran d'aconseguir gestionar millor, és a dir, "malgastar menys i gastar millor, i l'Ajuntament de Girona té molt terreny per recórrer en aquest sentit".

Puigdemont va explicar que s'encarregarà de l'àrea de Cultura, perquè segons el seu parer és fonamental per a les ciutats modernes i civilitzades ja que té dues dimensions: l'organització d'activitats, que s'han de mantenir, però també cal potenciar el suport a un sector que és important per a l'economia.

"Entenc la cultura des d'aquesta dimensió socioestratègica, fonamental per a la nostra identitat, raó de ser i personalitat gironina, però també com a motor econòmic, només cal veure el que ha aconseguit el Festival Temporada Alta", va manifestar.

Els Roca, ambaixadors

Així, s'ha compromès a donar suport als creadors perquè són els qui han de nodrir els ciutadans de l'esperit i de l'ànima de la ciutat i que permetin la internacionalització, l'excel·lència i la singularitat d'aquesta.

Per aquesta raó, Carles Puigdemont no va descartar que els germans Roca, del Celler de Can Roca, es converteixin en una espècie d'ambaixadors de la ciutat, "els hem d'aprofitar i em consta que estan totalment disposats a treballar per a la ciutat", perquè són uns elements fonamentals d'aquesta estratègia d'internacionalització i excel·lència, de maridatge entre cultura, societat, turisme i comerç.