Carles Puigdemont ja és el nou alcalde de Girona. Ha estat investit amb els deu vots dels regidors de CiU ja que la resta de grups s'han votat a sí mateixos. CiU governarà en minoria i, per això, Puigdemont ha demanat a la resta de partits en el seu discurs d'investidura que "no posin pals a les rodes" per garantir el "trànsit" a un nou govern després de 32 anys d'alcaldes socialistes. El nou alcalde ha dit que el canvi s'ha expressat de "manera ben nítida". En una sala plena a vesar, Puigdemont ha garantit diàleg als ciutadans i als partits i ha dit que no tancarà la porta "als nassos de ningú". Puigdemont ha afirmat que, si la ciutadania ho permet, serà alcalde com a màxim vuit anys.

Carles Puigdemont és ja el nou alcalde de Girona. El d'avui ha estat un dia històric perquè, des de restauració de la democràcia al 1979, la capitat gironina sempre havia estat governada per forces progressistes i l'alcaldia l'han ocupat, durant 32 anys, polítics socialistes. Primer va ser Joaquim Nadal (1979-2002) i després Anna Pagans (2002-2011), que aquest divendres ha cedit la vara d'alcalde a Puigdemont.

El ple ha començat puntualment a la una de la tarda amb la presència de nombroses autoritats polítiques. A primera fila s'han assegut els dos exalcaldes de Girona, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, el delegat del Govern, Eudald Casadesús, el subdelegat del govern estatal, Francesc Francisco-Busquets, el president del grup parlamentari del PPC, Enric Millo, diputats al Parlament i al Congrés i també senadors. També han estat presents altre autoritats com el president de l'Audiència, Fernando Lacaba, la rectora de la UdG, Anna Maria Geli, el cap de la regió policial de Girona, el comissari Joaquim Belenguer,

Després de constituir la mesa d'edat, els 25 regidors han promès o jurat el càrrec. En aquest moment hi ha hagut algunes anècdotes. La primera l'han protagonitzat dues regidores de CiU, Coralí Cunyat i Roser Urra, que enlloc de prometre per la seva "consciència i honor" han promès per la seva "consciència i unió", un error que ha provocat rialles a la sala.

D'altra banda, els tres regidors de la CUP també ha fet servir una fórmula diferent per prometre el càrrec i ho han fet per "imperatiu legal". Malgrat que han acceptat ser fidels a la constitució i al Rei, han afegit que treballaran "per uns països catalans independents i respectuosos amb la natura". Minuts després, el cap de llista de la CUP, Jordi Navarro, ha dit que havia dit "una mentida" perquè no pensava complir la constitució. Segons Navarro, la CUP treballarà perquè es retiri la imatge dels reis de la sala de Plens i per retirar el títol de príncep de Girona al príncep Felip de Borbó.

Puigdemont, alcalde amb els vots de CiU

Un cop els 25 regidors havien promès o jurat el càrrec, s'ha passat a fer la votació per escollir l'alcalde. En aquest cas, cada regidor havia d'escriure a mà el nom del candidat que volia fer alcalde i aixercar-se per dipositar la papereta en una urna.

En aquesta ocasió no hi ha hagut sorpreses i cada partit s'ha votat a sí mateix. Per això, Carles Puigdemont ha aconseguit deu vots, la candidatura de Pia Bosch set, tres vots per Concepció Veray del PP, tres vots més per la CUP i dos vots per Joan Olóriz d'ICV. Acte seguit, Puigdemont ha promès el càrrec.

Un ple sense ERC

Finalment, ERC no tindrà representació al consistori. El Tribunal Constitucional va anunciar dijous que no admetia a tràmit un recurs presentat pel partit que reclama que ha de tenir un regidor perquè assegura que es va fer malament el recompte de vots. La decisió judicial deixa els republicans sense representació ja que ERC perd els quatre regidors que havia aconseguit el 2007. La decisió d'ERC de recórrer a la Justícia per aconseguir el regidor ha fet que el ple de constitució de l'Ajuntament de Girona s'hagi retardat fins aquest divendres i no es fes el passat 11 de juny com a la resta de Catalunya, tret de Barcelona.

La candidata d'ERC a les eleccions del 22 de maig, Blanca Palmada, no ha assistit al ple i han estat comptades les persones del partit que s'han deixat veure. Només l'extinenta d'alcalde Cristina Alsina s'ha assegut a segona fila amb la resta de regidors que no es tornen a presentar.

CiU demana que no li posin pals a les rodes

Un cop Puigdemont ha estat proclamat alcalde, la ja exalcaldessa, Anna Pagans, ha entregat a Puigdemont la vara d'alcalde. Arribats a aquest punt, els portaveus dels diferents partits han pogut parlar davant el plenari.

El primer torn a estat per Joan Olóriz (ICV) com a llista menys votada. El líder d'ICV ha remarcat que la situació econòmica i social obliga els polítics i els ciutadans a fer canvis i ha destacat que cal posar per davant de tot les persones. Olóriz també ha fet una defensa del catalanisme d'esquerres i ha reconegut que, malgrat hi ha 15 regidors a l'oposició i deu al govern, no s'ha pogut fer una "majoria alternativa".

Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha remarcat que el partit es mourà en la defensa dels interessos del catalanisme d'esquerres i l'ecologisme i també s'ha compromès a retirar els "símbols monàrquics" de la ciutat. La CUP ha irromput per primera vegada en el panorama política municipal i ho ha fet amb tres regidors. El seu portaveu, Jordi Navarro, ha assistit al ple amb una samarreta en contra les retallades.

El PP, per la seva banda, no ha perdut l'ocasió per tornar a oferir a CiU que l'inclogui en el govern per aconseguir sumar els tretze regidors que donen la majoria al plenari. La portaveu, Concepció Veray, ha demanat a l'alcalde que "es repensi" el fet de governar en minoria. "Girona necessita un govern fort i estable i no pot ser governada a cop de decret", ha argumentat Veray que li ha recordat a l'alcalde que governar en minoria requerirà de diàleg i predisposició per part de CiU.

La cap de l'oposició, la socialista Pia Bosch, ha reconegut la derrota i ha dit que assumeixen el missatge de les urnes. Ara bé, lluny d'un discurs derrotista, Bosch ha afirmat que el PSC inicia una nova era: "Innovarem en la forma d'exercir l'oposició", ha dit. Per Bosch, un govern en minoria dóna més rellevància encara a l'oposició i, per això, ha dit que treballaran "des de ja per tornar a merèixer la confiança dels que se senten socialdemòcrates i catalanistes".

El darrer torn ha estat per l'alcalde, Carles Puigdemont, que ha destacat la importància per a la història política de la ciutat d'un canvi de color a l'ajuntament. Puigdemont ha reconegut la tasca feta pels seus predecessors -de Nadal ha dit que va posar les bases per a la transformació de la ciutat- i ha confessat estar "profundament orgullós i enamorat" de la ciutat.

Puigdemont però ha volgut llançar un missatge a la resta de grups. L'alcalde ha dit que el resultat electoral ha posat de manifest la voluntat de canvi dels ciutadans "de manera ben nítida, indiscutible". L'alcalde ha reconegut que tindrà "tota la paciència i comprensió" perquè considera que "alguns necessiten temps per fer-se'n a la idea". Ara bé, ha demanat als partits que no posin "pals a les rodes" per garantir el relleu a l'ajuntament.

El líder de CiU s'ha compromès a ser dialogant i "no tancar la porta als nassos de ningú" i ha reconegut que hauran de "negociar" per garantir que els projectes es puguin aprovar al ple, ja que està a tres vots de la majoria. Durant el discurs, també ha destacat el paper que han de tenir els tècnics en la nova gestió del consistori i ha reflexionat entorn al descrèdit de la política i el moment econòmic actual.

Finalment, Puigdemont ha agraït a l'exalcaldessa, Anna Pagans, "l'absoluta disposició" que ha tingut en els darrers dies que han fet traspàs de poders i ha afirmat que la seva voluntat és servir als gironins "amb humilitat personal i ambició institucional".

Després del ple de constitució del nou ajuntament, l'alcalde haurà de convocar un nou ple per aprovar el cartipàs. Primer, però, caldrà que asseguri els suports suficients per poder aprovar-lo.