ERC ha perdut definitivament la seva representació a l'Ajuntament de Girona després que el Tribunal Constitucional (TC) no admetés a tràmit el seu recurs d'empara després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el recompte final de vots de les eleccions municipals. D'aquesta forma, el repartiment en el nou Ajuntament de Girona, que es constituirà aquest divendres, segueix com estava després de l'escrutini del 22-M: 10 seients per a CiU, 7 per al PSC, 3 per al PP, 3 per a la coalició entre la CUP i Reagrupament i 2 per a ICV-EUiA.

La candidatura liderada per la republicana Blanca Palmada s'ha quedat a un sol vot d'obtenir representació al consistori. L'augment de la participació amb la validació de vots nuls així com el conegut "vot d'Escrivà de Balaguer" han significat la derrota. Aquest darrer vot en disputa és un que contenia dins del sobre una papereta d'ERC i una imatge de sant Josemaría Escrivá de Balaguer.

El TC no ho va admetre a tràmit perquè ERC "no ha satisfet la càrrega consistent a justificar l'especial transcendència constitucional del recurs", un argument que també va utilitzar per a un altre recurs d'empara de la CUP, formació amb la qual els republicans s'han disputat un edil.

En un comunicat, ERC va donar "per tancat" el procés, i va destacar que ha actuat per defensar fins al final els drets dels més de 1.600 votants que van expressar el seu suport cap als republicans el passat 22 de maig.

Per la seva part, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va celebrar en un altre comunicat que aquesta pugna "s'hagi acabat", i que per sisena vegada una instància judicial els hagi donat la raó. Va lamentar també la paràlisi que ha provocat el procés, i va celebrar que finalment el consistori pugui començar a treballar aquest divendres mateix.

Quaranta dies pendents

Esquerra Republicana de Catalunya va obtenir en les eleccions municipals un total de 1.604 vots, que la deixaven a 2 vots del 5% i per tant, de tenir representació a l'Ajuntament. Després del procés de revisió, es van validar dues paperetes d'aquesta formació política, que va arribar als 1.606 vots, però com que també es van computar vots en blanc, el llindar del 5% es va situar en els 1.606,45 vots, de manera que els faltava, doncs, mig vot per aconseguir representació a l'Ajuntament de Girona.

A més la formació va impugnar quatre vots que la Junta Electoral de Girona havia considerat nuls i que, segons el partit, havien de sumar-se als 1.604 vots que ERC va obtenir la nit electoral. La Junta Electoral va donar la raó a ERC en dos dels supòsits on s'havia trobat dins els sobres propaganda electoral del partit. Aquesta decisió elevava, actualment, fins a 1.606 vots el resultat d'ERC.

Davant aquesta situació, l'Ajuntament de Girona no es va poder constituir l'11 de juny com estava previst després que ERC anunciés la presentació d'un recurs davant del TSJC. La mateixa Junta Electoral Central admetia que no té una dada certa per al recompte de vots en blanc i admetia que era molt important per determinar la barrera legal del 5%.

El passat 22 de juny el TSJC va resoldre que ERC no obtindria cap vot més en donar per nul·la la papereta d'Escrivà, però els republicans consideraven que estaven indefensos i van recórrer al Tribunal Constitucional. Al final, però, els 40 dies d'espera han servit només ratificar la desfeta que van patir la nit del 22 de maig.