L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU) va aconseguir ahir posar d'acord a PSC i PP per aprovar el cartipàs municipal i també un ampli programa de mesures per al mandat. L'acord es basa en els punts en comú de les tres fromacions com el desenvolupament de projectes econòmics i turístics, la instal·lació d'una comissària de proximitat a Santa Eugènia o l'impuls d'un pla d'ocupació juvenil.

El grup municipal de CiU, amb 10 regidors, necessitava almenys tres vots més per tirar endavant la proposta d'organigrama municipal. CiU va estar negociant fins a l'ultim moment. A primera hora del matí tancava un acord programàtic amb el Partit Popular i poques hores després sumava també els vots dels socialistes. Tenia així la garantia que no hi hauria un bloqueig per part de l'oposició.

L'acord que CiU va signar amb el PP estableix com a "primera i màxima prioritat" treballar en la lluita contra la crisi i la creació d'ocupació, per tal de simplificar i reduir la burocràcia de l'administració o "millorar" la fiscalitat per a empreses i ciutadans. Un segon aspecte -molt destacat pels populars en la campanya electoral- és treballar per augmentar la plantilla de la policia local per acostar-se al màxim a la ràtio de 2 agents per cada 1.000 habitants, exigir a la Generalitat que es mantingui la comissaria de Mossos d'Esquadra del centre i que se n'obri una altra al barri de Santa Eugènia. També s'acorda ser exigents amb les infraestructures, així com acords sobre la mobilitat i el medi ambient, el benestar, la transparència, la participació i l'austeritat, i la política institucional.

L'acord amb els socialistes

Poques hores abans del ple, el PSC també va acordar amb CiU "facilitar" l'aprovació del cartipàs. Entre els aspectes recollits al pacte, figura el compromís de l'equip de govern de tirar endavant un Pla d'Ocupació Juvenil o designar per decret com a cap de l'oposició la seva portaveu, Pia Bosch, sense que això suposi una retribució econòmica addicional a la resta de portaveus que no formen part de l'equip de govern. A més també, el grup municipal podrà comptar amb un tercer assessor a mitja jornada, un més del que ja tenen els altres grups municipals, que ja compten amb un a jornada completa i un segon a mitja jornada.

L'acord a tres bandes, però, va suposar les crítiques de la CUP, que va advertir a Puigdemont que no és ni el candidat del canvi ni dels independentistes perquè "a la primera votació del mandat ja ha pactat amb el partit que ha estat al govern els últims 30 anys, i amb el partit més espanyolista del ple". El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, es va preguntar si a Puigdemont "l'acceptaran al club d'alcaldes independentistes, amb aquests companys de viatge que ha triat", va ironitzar. Tanmateix es va mostrar satisfet que CiU mostri "la vertadera cara, la de tota la vida, regionalista i dretana".

També es va mostrar molt crític el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, encara que va reconèixer el mèrit de CiU per haver aconseguit dos pactes amb dues formacions diferents i per motius diferents. Olòriz va lamentar que l'aprovació del cartipàs signifiqui la creació del càrrec de cap de l'oposició i va argumentar que "el títol no ha de ser una gràcia del govern sinó que un se l'ha de guanyar" i va recordar que "tots som oposició". També va criticar que l'acord amb els socialistes suposi que disposin d'un assessor més.

Puigdemont va defensar els dos acords al·legant que són "bons acords" per a la ciutat, mentre que el portaveu de CiU, Carles Ribas, va advertir que es tractava del ple en el que calia "aprovar l'eina per començar a treballar".