L'escola Joan Bruguera de Girona està de celebració. Des d'ahir, el cente escolar situat a la Gran Via de Jaume I commemora el seu centenari. El tret de sortida va consistir en el desplegament d'una pancarta de grans dimensions i en un concert, però al llarg de tot el curs es preveuen múltiples activitats.

En el desplegament de la pancarta a la façana principal hi van ser presents alumnes i professors i a la tarda els integrants del grup Calaveras, format per exalumnes del Bruguera, es van retrobar per tocar junts al pati del col·legi. Algun membre, com Marc Marquès, va formar part del grup Umpah-pah.

Les activitats continuaran demà, a partir de les 10 del matí, amb una visita guiada a les instal·lacions de l'escola i una hora més tard es descobrirà una placa commemorativa del centenari i es presentarà el cartell del programa d'activitats de l'efemèride. La jornada seguirà amb una taula rodona que comptarà amb la presència del cap de l'oposició del parlament i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, del cuiner i exalumne del Joan Bruguera, Joan Roca d'El Celler de Can Roca, i de l'arquitecte i exregidor del Barri Vell, Josep M. Birulés. Durant tot el matí a les aules es presentarà l'audiovisual "Cent anys de fotografies" i s'exposarà l'obra de diversos artistes com Jordi Serra, Vicenç Huedo, Lluís Bosch Martí, Ignasi Esteve, Josep M. Corominas o Joana Burset que han cedit o creat una obra arran del centenari.

L'1 de setembre de l'any 1911 es van iniciar les classes a l'actual edifici centenari, anomenat Grup Escolar i conegut com a "Grupo", que es va inaugurar el 17 de setembre d'aquell mateix any. Els documents de l'època, com per exemple la revista El Magisterio erundense mostraven la importància d'aquell esdeveniment on es podia llegir: "Gerona tiene ahora lo que no posee ninguna otra capital de España, ni la propia del estado: todas las escuelas pública en edificios ad hoc". Precisament avui fa nou anys que es va inaugurar l'ampliació del centre.

L'actual director del col·legi, Jordi Campeny, explica al programa del centenari que "cent anys després volem continuar la tasca d'aquells mestres que van iniciar aquest meravellós projecte, aprenent del passat, per percebre millor el present i encara millor el futur, ja que l'educació dels nostres infants és la base de la nostra societat. Els professionals de l'ensenyament tenim la gran sort i la gran responsabilitat de compartir amb les famílies aquest objectiu".

A l'encapçalament del programa del centenari Campeny, agraeix a l'alumnat que cada dia li ensenyi coses noves i diu textualment "vull agrair als meus nens i a les meves nenes la seva ingenuïtat, els seus somriures, les seves enrabiades i la seva tendresa".

Les diferents activitats del Centenari s'allargaran durant tot el curs escolar 2011/2012.