Aparcada 'sine die' la reforma de la Casa de Cultura de Girona. El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha afirmat que és un "gran projecte" però ara per ara és massa car per tirar-lo endavant. El pressupost de l'ambiciosa reforma d'aquest edifici del segle XVIII és de 34 MEUR (milions d'euros). Torramadé ha explicat a l'ACN que calculen que el pressupost de l'any vinent de la Diputació serà 12 MEUR inferior al d'enguany, passant dels 102 milions del 2011 a uns 90. Per això, assegura que caldrà "prioritzar" i l'objectiu principal és no retallar en suport als ajuntaments. "Ens haurem de contenir en altres aspectes i la reforma de la Casa de Cultura en serà un", ha afirmat.

La remodelació prevista per a l'edifici que acull la Casa de Cultura de Girona està pressupostada en uns 34 MEUR. L'any 2007, el jurat del concurs del projecte de reforma de l'espai va escollir guanyadora la proposta dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernàndez, anomenada 'Boira'. Es tracta d'un projecte molt ambiciós, de remodelació profunda de l'edifici que data del segle XVIII i que va néixer com a hospici provincial. L'objectiu és mantenir els elements més característics de l'edific i modernitzar-lo amb estructures de vidre per, finalment, obrir-lo a la ciutat.

El projecte 'Boira' preveu obrir als vianants el pati interior i convertir-lo en una zona de passeig que connecti d'un costat a l'altre de l'edifici, de manera que es pugui caminar des de l'avinguda Pompeu Fabra fins a la plaça de la Constitució a través d'aquest corredor. La joia del projecte és un gran cub de vidre, d'uns 35 metres d'alçada, que traurà el cap per sobre de l'edifici històric. El projecte, que va obtenir el vistiplau de la comissió de Patrimoni, també manté el primer tram de l'escalinata.

Al llarg de vint anys, la remodelació de la Casa de Cultura ha estat en diverses ocasions sobre la taula dels responsables polítics però encara és una assignatura pendent. El president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, ha explicat en una entrevista a l'ACN que consideren que és un "gran projecte" però que té un pressupost massa elevat com per tirar-lo endavant tenint en compte la situació econòmica actual.

Torramadé ha explicat que estan treballant en el pressupost de la Diputació per a l'any vinent i que calculen que comptaran amb uns 12 MEUR. El president detalla que enguany el pressupost consolidat ha estat de 102 MEUR i que per a l'any vinent creuen que serà d'uns 90. A més, cal restar-hi 6 MEUR que hauran de retornar a l'Estat com a primer pagament pel tancament de l'exercici del 2009 -en total són 30 milions-. Torramadé ha detallat que estan avaluant la situació amb la directora de la Casa de Cultura i amb el diputat responsable per posposar el projecte.

"Fins que no millorin les condicions econòmiques del país, no podem iniciar obres d'aquest nivell significatiu", ha avançat Torramadé que diu que ja ha enviat una carta a tots els vicepresidents i als responsables dels organismes perquè traslladin al personal que cal reajustar totes les partides i gastar només en allò "imprescindible". Per això, el president creu que no s'entendria que en aquests moments de contenció es prioritzés la reforma de la Casa de Cultura.

"Les línies mestres estan en no traslladar als ajuntaments la contenció", ha explicat Jaume Torramadé. Segons el president, la prioritat és mantenir totes les línies d'ajut als ajuntaments, com el fons de subvenció, i potenciar organismes de suport als consistoris, com el Xaloc o el Dipsalut, i això s'ha de traduir en contenir despesa ordinària i en projectes propis de la Diputació.