El parricidi del carrer Oviedo hauria estat doble si el matí de dijous Marcelo Ruiz no arriba a trucar al servei d'emergències 112 per confessar que acabava de decapitar la seva filla de 18 mesos per designis del diable i podia arribar a fer el mateix amb la segona nena, de 8 anys, si la policia no el venia a detenir. L'advocat que l'assisteix, Jordi Colomer Constanseu, va relatar que el detingut estava fora de si, invocava constantment el diable i lluitava per frenar les veus que li demanaven continuar.

El fiscal que instrueix el cas, Enrique Barata, expressa que després que dos metges forenses hagin realitzat les primeres exploracions a l'imputat s'ha determinat que aquest es troba capacitat per declarar. Tanmateix, el parricida va acollir-se al dret a no fer-ho quan ahir a la tarda va passar a disposició judicial i va ser traslladat al Jutjat d'Instrucció número 4 de Girona. La primera advocada que assistia l'acusat va renunciar al cas.

La jutgessa instructora va decretar ahir la tarda l'ingrés a presó provisional de l'imputat, que va ser conduït al centre penitenciari Can Brians 1 acusat d'un delicte d'assassinat. D'aquesta manera la magistrada acceptava la petició del fiscal, qui havia sol·licitat el trasllat del detingut a un penal que disposés d'unitat psiquiàtrica. I és que l'home ja havia estat visitat anteriorment per problemes de depressió.

Els fets de dijous

El matí de dijous gairebé mitja dotzena de Mossos d'Esquadra van ser necessaris per detenir l'assassí, que es trobava alterat i no parava de cridar "el diable és aquí". De fet, van ser diversos els veïns que van sentir-lo cridant de manera intensa abans de decapitar la seva filla, que es trobava al llit. En el mateix moment, la més gran de les dues nenes estava en una altra habitació del domicili mirant un programa de dibuixos animats a la televisió quan va produir-se el crim.

Marcelo Ruiz feia dos anys que vivia de lloguer al segon primera de l'edifici número 8 del carrer Oviedo amb la seva dona i les dues filles que tenien en comú. Actualment es trobava a l'atur i, com expliquen els veïns del bloc i el barri, era qui més s'encarregava de les nenes en disposar de més temps ja que la seva parella treballava en un centre sociosanitari proper a l'hospital Josep Trueta. La dona no es trobava al domicili quan van produir-se els fets i va requerir assistència mèdica quan se li va comunicar la notícia.

El succés va commocionar el barri i la major part del veinat no donava crèdit que el detingut hagués sigut capaç de dur a terme l'assassinat. Per a la majoria, es tractava d'una "bellíssima persona" que sempre tractava amb amabilitat a les critatures i resultava fàcil veure'l quan passejava amb elles o les portava a l'escola.

Tanmateix, la petita Melani, morta a mans del seu pare als volts del migdia, no havia assistit dijous al matí a la seva llar d'infants, El Tren, un centre públic situat al carrer Empúries, molt a prop del domicili de la família Ruiz Camacho. El centre no va saber de manera oficial que la petita víctima d'assassinat estava entre els seus alumnes fins a mitja tarda, quan els mitjans de comunicació ja havien explicat la macabra notícia. Els pares sempre havien mantigut una bona relació amb els docents del centre i la família mai havia mostrat cap tret problemàtic. Segons van confirmar els Mossos d'Esquadra, l'home no té cap mena d'antecedents i en el moment de ser detingut no presentava símptomes d'haver-se provocat la probable psicosi que patia mitjançant la ingesta d'alcohol o drogues. Tant la mare com la filla de vuit anys, que ahir es va descobrir que era una supervivent, s'estan ara amb una àvia a Barcelona. Dijous a la nit, el consistori els va oferir un hotel però van preferir buscar el refugi de la família.

El mateix dijous, poca estona després que hagués tingut lloc el crim, els Mossos van tornar a conduir el pare fins al domicili per tal de procedir a la reconstrucció dels fets. Es dóna la particularitat que en aquesta ocasió aquesta diligència es va practicar amb el cos de la víctima encara present a l'escena. De fet, el furgó funerari es va emportar les despulles de la menor assassinada a un quart de tres de la tarda.

Ahir mateix se li va practicar l'autòpsia al cadàver per confirmar que la mort havia estat fruit d'una decapitació que va produir-se mitjançant una arma blanca, talment un ganivet de cuina.