El ple de Girona d'ahir va servir perquè l'Ajuntament s'apuntés a l'Associació de Municipis per a la Independència i al mateix temps demostrar la primera divisió en el si de l'equip de govern. Mentre un dels socis, Convergència Democràtica, va donar suport al text de la CUP, els regidors d'Unió es van abstenir perquè volien que la proposta no parlés només de"separació" de l'Estat sinó també d'altres conceptescom ara el d'una confederació i que apostés per una visió més europeista. La CUP però no va acceptar incloure la proposta d'UDC. el grup municipal de CiU acabaria donant llibertat de vot als seus regidors tot i que van votar en grup: CDC sí, i Unió abstenció.

L'entitat municipalista es constitueix precisament demà i tant CDC com ICV-EUiA van votar-hi a favor en considerar fonamental el dret de l'autodeterminació, que com van recordar, està reconegut per l'assemblea general de l'ONU. El PP i el PSC van votar-hi en contra (excepte el socialista Àngel Quintana, que es va abstenir) argumentant que la ciutat té altres prioritats. Concepció Veray (PP) va esmentar que als més de 7.000 aturats "no els interessa sabersi ens associem o no. El que volen és saber què farà el govern per generar llocs de treball". També va recordar que en la consulta de "Girona Decideix" "només" un 20% de ciutadans va anar a votar, fet que al seu parer demostra l'interès dels gironins per aquest tema. Pia Bosch (PSC) en la mateixa línia va apuntar que hi ha altres prioritats abans que apuntar-se a l'Associació, com ara la "lluita contra l'atur i la reactivació econòmica"

La CUP presentava una moció, on s'esmentava en multitud d'ocasions el dret a decidir dels ciutadans de Catalunya, i que demanava per intengrar-se a una Associació impulsada a Vic (amb un alcalde d'Unió) i que té el suport d'Arenys de Munt (primer poble on es va fer la consulta sobre la independència) i el Port de la Selva (que va ser el primer poble a declarar-se moralment exclòs de la constitució espanyola després de la sentència del juliol del 2010). L'entitat ja compta amb més de cent cinquanta consistoris catalans i Girona ha estat la primera capital catalana a apuntar-s'hi.

Poc abans del ple, diferents entitats independentistes es van concentrar a la plaça del Vi i posteriorment van seguir la sessió plenària in situ. En aprovar-se la moció van aplaudir amb eufòria.

A Salt, dilluns vinent

Mentrestant, aquest divendres es presenta l'assemblea local de l'Assemblea Nacional Catalana amb el nom de "Salt per la Independència" i el dilluns es votarà al ple de l'ajuntament una moció del grup d'Independents per Salt (la marca de la CUP a Salt) per adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència. A Salt, la federació nacionalista en temes referits a les relacions amb l'Estat, sol donar llibertat de vot als seus regidors.