Una onada de fred siberià, i no és una metàfora, arribarà dijous que ve a Catalunya i farà que es desplomin les temperatures a tot el territori, inclòs al litoral, on el termòmetre rondarà o estarà per sota dels 0 graus, i a més podrà nevar a cota del nivell del mar.

L'entrada d'un front d'aire gèlid procedent de Sibèria -un fenomen que està provocant l'onada de fred més important a l'Est d'Europa dels últim anys- es deixarà sentir especialment a Catalunya, on es registraran les temperatures més baixes del que va d'aquest hivern, fins ara molt benigne, ha informat a Efe el cap de predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya, Alejandro Martínez.

L'onada de fred començarà a notar-se a partir de dijous al matí, una jornada que es llevarà molt ennuvolada especialment al litoral i prelitoral, amb possibles precipitacions de neus feblesan les muntanyes pròximes al litoral.

"No es preveu que hagin de ser neus molt copioses, que ho deixin tot cobert amb un mantell blanc, però podran caure des del Cap de Creus (Alt Empordà) fins al sud de Tarragona (Montsià), encara que és més probable a l'àrea prelitoral del Maresme i Barcelonès, com el Tibidabo i el Garraf", ha indicat el meteoròleg.

El fred serà intens a tot Catalunya, les mínimes a la costa no superaran els 0 graus i fins i tot podrien ser negatives, encara que a l'interior les temperatures descendiran de forma significativa.

Divendres es llevarà menys ennuvolat i hi haurà una mica més de sol, però les temperatures mínimes seguiran baixant, encara que durant el dia, i gràcies a l'efecte solar, el termòmetre donarà un respir i pujarà una mica, encara que quedarà lluny dels deu graus, com a conseqüència de l'onada d'aire fred.

"La sensació de fred serà notable per aquest fred siberià que arribarà fins a la meitat de la península", ha assenyalat Martínez.

El vent en punts de l'Empordà farà que en aquestes comarques la sensació de fred sigui molt més alta, de la mateixa manera que en aquells punts del territori on bufi una mica més de vent del normal.

Martínez ha advertit també que els principals riscos de divendres seran les fortes gelades per les precipitacions caigudes, combinades amb les baixes temperatures.