La creació d'una entitat filial que agrupa 26 equips d'atenció primària de la regió sanitària de Girona ha de reduir la burocràcia i millorar la coordinació amb els hospitals comarcals i també el Josep Trueta de Girona. Aquesta nova entitat no engloba tots els CAP de la regió -n'hi ha que depenen d'altres proveïdors- sinó que dóna cobertura al 68% de la població. La gerent territorial de l'ICS, Sara Rodríguez, ha explicat que a curt termini els usuaris no han de notar canvis però que l'objectiu final és agilitzar l'atenció, descongestionar les visites i donar més qualitat a l'atenció. També ha remarcat com a positiu que les decisions es prendran des de Girona i que els professionals hi tindran veu.

L'objectiu de l'Institut Català de la Salut (ICS) és anar estenent de forma progressiva aquest model, que ha començat per l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida i 26 Equips d'Atenció Primària de Girona. Si aquestes dues entitats filials funcionen, l'ICS estendrà el nou model a tot Catalunya creant més d'una vintena de filials, 100% públiques i amb personalitat jurídica pròpia, amb l'objectiu de flexibilitzar i millorar el funcionament.

En el cas de la regió sanitària de Girona, l'entitat filial que es constituirà engloba 26 Equips d'Atenció Primària -en tota la regió n'hi ha 41, ja que no tots depenen de l'ICS- que donen cobertura al 68% de la població de la regió. En total, aquests equips d'atenció primària assisteixen a 32 CAP i 115 consultoris locals gironins.

La gerent territorial de l'ICS, Sara Rodríguez, ha insistit que l'entitat filial continua essent una empresa totalment pública i que es crea per tal de flexibilitzar el sistema i acostar al territori la presa de decisions. "A partir d'ara disposarem dels mateixos recursos però podrem decidir des de Girona i no des de Barcelona com fer-los servir", ha detallat Rodríguez que entén que el fet d'acostar les decisions al territori és un aspecte positiu perquè hi ha més coneixement de les necessitats.

Tot i funcionar com un organisme autònom, Rodríguez ha detallat que continuaran comptant amb l'ICS per aspectes relacionats amb sistemes d'informació, logística o política d'inversió, entre d'altres.

Un altre dels objectius que ha destacat Rodríguez és millorar la coordinació amb els hospitals gironins, tants els comarcals com el de referència, el Josep Trueta de Girona. De fet, Rodríguez ha destacat que el projecte pilot es fa a Girona perquè és la regió sanitària que té diferents hospitals comarcals amb una zona d'influència "molt ben delimitada" i es podrà avaluar millor si el nou model facilita una coordinació més fluïda entre l'atenció primària i els hospitals.

Efectes per als pacients, a mig termini

A efectes pràctics, la gerent territorial de l'ICS ha dit que les pacients no han de notar canvis immediats. A la llarga, però, ha remarcat que el nou model ha de servir per descongesionar les llistes d'espera, fer més àgil l'atenció i l'accés als centres i organitzar els equips de professionals ajustats a les necessitats de cada territori. Això pot fer, per exemple, que si una comarca rural com el Ripollès requereix d'uns equips específics, es podrà reorganitzar els professionals segons els criteris que es decideixin des de Girona.

"Els professional coneixen les necessitats que té l'entorn i podran donar una millor atenció", ha destacat Rodríguez que ha afirmat que els professionals tindran veu a l'hora de prendre decisions. "Es tracta de fer-ho millor amb els mateixos recursos", ha sentenciat.