La insubmissió fiscal que l´Ajuntament de Girona va votar dilluns a través de la moció de la CUP genera dubtes legals a la majoria d´experts en fiscalitat. Però hi ha qui busca escletxes legals davant l´esperada postura inamovible de l´Estat en un canvi de normativa.

En aquest sentit, el tancament de caixes seria possible a través d´un joc burocràtic. Aquest consisteix a ingressar l´IVA o l´IRPF directament a la Generalitat o a un Ajuntament. Com? Es tracta de presentar la declaració a l´Agència Tributària Espanyola però en comptes de posar que es cobri al compte corrent del particular s´hi col·loca el de la Generalitat, a qui prèviament s´haurà fet l´ingrés. Llavors, es comunica a Hisenda que els diners són a la Generalitat i es deixa en les seves mans la decisió de transferir els diners a l´Estat. Segons explica l´advocat expert en fiscalitat i professor d´economia de la UPF Albert Sagués, això és possible si un s´ampara en l´article 103 de la Constitució que propugna el principi «de coordinació entre administracions». És a dir, s´haurà pagat on no toca però el ciutadà ha complert amb l´obligació de pagar impostos, de forma que la culpa és la falta de coordinació entre administracions.

«En el pitjor dels casos», admet Sagués, «em jugo un 20% de recàrrec» però «existeix jurisprudència» en sentències anteriors que han avalat aquesta pràctica, sempre que no es demostri la mala fe en l´error a l´hora de pagar.

La voluntat d´aquest «joc», que circula pels entorns que defensen el tancament de caixes des de fa mesos, és forçar políticament la Generalitat i que aquesta, amb els diners recaptats es planti a l´Estat i digui: «Ja que em deus molts diners, i jo en tinc dels teus, fem una compensació».