Religiosament, com fa cada mes, ahir l'Ajuntament de Girona va pagar l'IRPF a l'Agència Tributària espanyola, just vuit dies després que el ple municipal aprovés una moció on s'apel·lava a ingressar la recaptació d'aquest impost i el de l'IVA a l'Agència Tributària Catalana, quan sigui possible.

L'alcalde de Girona, Carles ?Puigdemont, va explicar ahir que amb el pagament a l'agència estatal no s'està incomplint la moció aprovada pel ple. Al contrari, el batlle va explicar que estan seguint el que marcava el text. En aquest sentit, va apuntar que ja han enviat l'acord a la Generalitat i a l'Agència Tributària de Catalunya tal com demanava el document de l'acord. En concret, es refereix al punt del document on s'insta les dues administracions a "establir un protocol d'actuació que permeti realitzar els pagaments d'aquests impostos a l'Agència - catalana-". Puigdemont recorda que aquest protocol encara no s'ha formalitzat i que per tant, de moment, encara han de seguir pagant a l'Estat. "El que no farem és no pagar". "I la moció tampoc diu que no hem de pagar. No fem dir a la moció en que no diu", indica la màxima autoritat municipal, tot incidint en què "el que es va aprovar és legal i no és punible".

Després de recordar que "no es tracta d'una proposta de CiU"i pràcticament llegint la moció en l'apartat dels acords, l'alcalde va assenyalar que caldrà fer "els canvis normatius necessaris" per tal que un dia es puguin ingressar a l'Agència catalana la recaptació d'aquests dos impostos. Un aspecte que "no serà senzill", segons va admetre. Carles Puigdemont va insistir que ara per ara, que això sigui possible depèn del Govern català però que no es tracta d'un brindis al sol: "Hi ha temes en què tenim nosaltres la competència per tirar-los endavant com ara convocar un fòrum o una audiència per parlar de les obres del TAV, i altres en què ho ha de fer una altra administració i nosaltres només podem instar a fer canvis", va dir. Per exemple, recorda que després que el plenari municipal aprovés demanar la condonació del deute de l'Ajuntament a l'Estat corresponent a l'any 2009, el consistori només pot enviar la moció per instar una altra administració - en aquest cas l'estatal- a fer els canvis normatius que demana l'Ajuntament. Per tot plegat, conclou que "som fidels al que es va aprovar".

La moció, presentada per la CUP, va tirar edavant amb l'únic suport dels dos regidros d'ICV-EUiA. CU i PP es van abstenir i els tres regidors populars hi van votar en contra. Ara per ara, Girona recapta aproximadament uns 13 milions d'euros cada any, en els dos impostos. Més de cinc milions corresponen a l'IRPF i uns 7,9 milions són de l'IVA.