Podem convenir que les gironinades són les notícies que dóna Girona, que sense ser ni especialment rellevants, ni políticament espectaculars, són atractives i especialment simpàtiques, ridícules o simplement divertides. Com quan un grup de turistes belgues es va confondre de lleó/lleona i va intentar enfilar-se al monument de la plaça del Mercat per fer-li un petó al cul. Com quan la protesta/acampada de les netejadores davant de la Generalitat va programar la projecció d'una pel·lícula en la memorable nit del "motxo a la fresca". Com quan un regidor de l'oposició va assegurar en un ple que la ciutat necessitava un canvi de rumb de 360 graus...

Aquesta setmana passada hi ha hagut a la ciutat un parell de gironinades de relleu que convé que siguin als annals de la ciutat divertida. La primera, a la Rambla. La notícia de la "finestra" del Diari de Girona deia que un ós rentador s'havia enfilat en un arbre i que havia costat Déu i ajuda aconseguir que baixés... Què feia un ós rentador de les terres americanes (un mapache) a la Rambla? El seu hàbitat natural són els boscos caducifolis i mixtos d'Amèrica Central i d'Amèrica del Nord. És evident que algú de casa nostra el té de mascota i que aquest mateix algú el va dur de passeig per Barri Vell. Com aquell altre ciutadà que passeja amb un porc vietnamita. Hi ha qui té de tot i de qualsevol cosa, a casa seva. Ara bé, l'ós rentador menja de tot, és oportunista i quan se li busquen les pessigolles pot resultar molt agressiu. A Espanya està inclòs en la llista d'Espècies Exòtiques Invasores que cal eradicar urgentment. De manera que si s'han fet bé les coses, l'ós deu estar a hores d'ara ben custodiat.

L'altra gironinada va passar a tot volt de la Catedral. Tres menors van fer pintades anarquistes (un total de 18) a les parets de l'església i en edificis de prop. Si el fet de pintar carreus gòtics i medievals ja denota un enteniment limitat, fer-ho amb faltes d'ortografia és de pel·lícula dels Monty Pytton. "Ten fe en tu mismo", van escriure. Com és sabut, el pronom que s'usa en un complement és "ti". Una altra deia: "No pagis 3 euros x entrar". Deixant a part l'escriptura "smart" de símbols i abreviacions, "pagis" ha de ser "paguis", amb so de ge. Jo els hauria fet escriure allà mateix a la façana -com a la memorable escena de "La Vida de Bryan"- cent vegades "No paguis 3 euros per entrar". Perquè n'aprenguin!