Les acusacions creuades entre tres antisistema -Núria Pòrtulas, Josep Oriol Petit Tosca i Pablo Montes Fernández- i quatre agents de policia local de Girona va provocar que tots set fossin processats en la mateixa vista oral celebrada ahir a la secció quarta de l'Audiència de Girona. Als tres joves se'ls acusa d'un delicte de resistència a l'autoritat i una falta de lesions amb penes que oscil·len entre els 8 i els 16 mesos de presó, mentre que els agents s'enfronten a una pena de fins a 7 anys de presó acusats de detenció il·legal i tortura.

Els fets es remunten al 19 de desembre de 2009 però les versions no encaixen. És clar que hi va haver un enfrontament entre els antisistema i la policia local però els primers indiquen que els agents van agredir-los de forma arbitrària quan tornaven d'enganxar cartells i, en canvi, els agents denuncien exactament el contrari, amb l'afegit que un agent dels Mossos d'Esquadra va declarar haver vist l'agressió que patia un dels policies encausats i una trucada telefònica posa de manifest com un testimoni anònim denunciava l'agressió que estava patint un agent a la plaça poeta Marquina.

La defensa dels antisistema, que encapçala el lletrat Benet Salellas, va tractar de minar la credibilitat de l'agent dels Mossos d'Esquadra argumentat que es tractava d'una companya habitual dels agents processats i afegint que els policies no van emetre cap butlleta on fessin constar que havien requerit la identificació dels joves en observar que estaven encartellant en zones no autoritzades. A banda que no es va realitzar un informe fotogràfic al respecte.

També va aprofitar el lletrat per posar en dubte l'actuació dels policies amb els seus clients -els acusa d'haver-los agredit- valent-se del fet que van evitar contestar a les preguntes formulades per ell durant la celebració de la vista. "No veig per què si un funcionari públic ha actuat correctament no pot respondre les meves preguntes", va apuntar.

L'advocat dels policies, Carles Monguilod, va reclamar l'absolució dels seus clients i assegura que la denúncia contra ells és falsa, precisament és per aquesta raó que també va reclamar al tribunal que obrís una investigació al respecte. En el seu informe de conclusions finals, Monguilod va fer èmfasi en la trucada del "ciutadà anònim" que va parlar amb la policia per denunciar com un agent estava essent agredit pels joves.

Els fets

Els tres antisistema asseguren que passejaven per la plaça poeta Marquina quan van ser colpejats per un agent no uniformat que no es va identificar i posteriorment van ser reduïts i detinguts per altres patrulles. Els policies, per la seva banda, indiquen que un agent va ser agredit mentre un altre -no uniformat- va evitar que l'atac fos més violent en retenir dos dels antisistema que se li abraonaven.