La Casa de la Punxa va servir ahir com a clam per ressaltar el paper de les ciutats com a elements fonamentals en les en les polítiques de lluita contra la crisi. Es tractava d'una nova cita dels "Diàlegs x Girona" que organitza la cap de l'oposició i portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch.

En l'acte hi van pendre part l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros i el regidor del PSC a l'Ajuntament de Barcelona Joan Trullén, a més de la mateixa Pia Bosch. Tots quatre van parlar del paper clau de les ciutats a l'hora d'afrontar el futur.

Cadascú van aportar diferents matisos al debat. Un fet que va donar lloc a una mena de pluja d'idees. L'alcalde de Lleida assenyalava que per sortir de la crisi cal adaptar-se a la societat, obtenir crèdits i crear confiança. Ros va ressaltar la importància de crear espais de progrés, activitat econòmica i ocupació, mantenint els drets dels ciutadans conquerits fa temps. Era una clara referència a les retallades. Més tard es mostraria preocupat perquè pocs joves volen ser empresaris. "A Lleida hi ha un viver d'empreses al 70%. Si fos un hotel potser estaria content, però en un viver no", va dir.

El seu homòleg de Tarragona va incidir en la necessitat de tenir proximitat amb els ciutadans (tothom va pensar en Joaquim Nadal quan va explicar que s'ha de saber quina branca d'un arbre està trencada o quina vorera està esquerdada) i que cal tenir projectes al calaix.

A punt d'un acord amb Ikea

Segons Ballesteros, aquests projectes han d'aixecar l'autoestima dels ciutadans. En el seu cas, es va referir als Jocs del Mediterrani que la seva població acollirà el 2017. "Cal notorietat. Sortir als mapes perquè la ciutat es conegui", va afegir. I va pronunciar una frase que molts alcaldes gironines voldrien dir: "Estem a punt de tancar un acord amb Ikea".

El representant de la Ciutat Comtal va reclamar insistentment l'exportació com a peça clau per sortir de la crisi. Trullén va titllar d'"incomprensible" que el Govern central encara tinguin dubtes amb elcorredor mediterrani. Ballesteros aniria encara més enllà: "És vergonyós". Finalment, Trullén va ressaltar que cal "saber on anar, quins projectes s'han de fer" i que cal coordinació per sortir de la crisi.

La portaveu del PSC a Girona, Pia Bosch, va seguir aquest fil per reivindicar que a la ciutat gironina es creï un espai de concertació, amb tots els agents, per tal d'assenyalar prioritats per sortir de la crisi i treballar junts per aconseguir-les. A més, va aprofitar per insistir en la necessitat que el campus de la salut i el nou Trueta es facin a Girona.

Aquest diàleg, el desè, va omplir la sala de conferències de la Punxa. entre els presents: Anna Pagans, Marina Geli, Joan Manuel del Pozo, Francesc Francisco- Busquets, Manel Nadal, Tomàs Sobrequés, Dolors Bassa, Jordi Comas i Josep López de Lerma, entre molts d'altres.