04 de juliol de 2012
04.07.2012
Diari de Girona

L'ofici de llibreter

04.07.2012 | 02:00
L'ofici de llibreter

Hi ha oficis de tota mena, professions que demanen als que les exerceixen coneixements específics o esforços físics concrets, però pocs com l'ofici de llibreter exigeixen l'exhibició d'una tal panòplia d'aptituds. Un llibreter ha de conèixer el que ven -ha de llegir-, ha de tenir un coneixement personalitzat del client -ha de saber el que llegeix-, ha de tenir un contacte directe amb el proveïdor -ja sigui el distribuïdor, l'editor o el mateix escriptor-, ha de lluitar contra una competència ambiental que considera al llibre com un producte prescindible i ha de tenir prou força de braços per carretejar un gènere que no coneix el sentit de la frase "El saber no pesa".
Però, malgrat totes les dificultats, el llibreter persisteix i ho fa perquè sap que el seu paper -mai tan ben dit- és imprescindible en una societat que fonamenta en la cultura les seves arrels més profundes.
Les llibreries són les portes i les finestres de la casa del coneixement i el llibreter és el que ens obre aquestes portes, que aireja la casa badant les finestres i que ens permet passejar-nos per totes les habitacions sense demanar altra cosa que de tant en tant comprem algun llibre.
L'any passat els llibreters gironins van decidir instaurar la diada del seu ofici coincidint amb sant Pere i no per casualitat Pere és precisament el patronímic del que fou durant tota la seva vida llibreter de Can Geli i, per excel·lència, model dels llibreters gironins. El Memorial Pere Rodeja ha de servir a partir d'ara per premiar els llibreters que, més enllà del que estrictament exigeix el seu deure comercial, excel·leixin en la seva professió, tal com ho va fer en Pere i per recordar-nos a tots plegats, però sobretot als que viuen permanentment instal·lats en un present envaït per les noves tecnologies, que un futur sense llibres no mereix ser viscut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook