L'Ajuntament de Girona ha començat a enviar les cartes per cobrar el dret de pas per la vorera als propietaris de garatges que no tenen gual. En total, segons ha explicat el regidor de Segruetat, Mobilitat i Via pública, Joan Alcalà, s'han enviat unes 2.800 missives i majoritàriament han acceptat la nova taxa.

El representant municipal, no obstant això, admet que en alguns casos hi ha reticències i per això en la carta s'indica que hi ha un temps per presentar al·legacions. En algun cas s'ha detectat que el garatge en realitat no actua com a lloc d'aparcament de vehicles. Tot i això, es demana demostrar que en cap s'utilitzarà el local com a espai per estacionar-hi cotxes. Per exemple, posant uns barrots a l'entrada. Joan Alcalà està anant a diferents barris de la ciutat a explicar als veïns el motiu exacte d'aquesa nova taxa. Dimecres va fer una xerrada a Sant Narcís i la setmana vinent serà a Taialà. "Quan se'ls explica per què han de pagar, majoritàriament ho entenen, tot i que toca gratar-se la butxaca", indica el regidor. Hi ha casos, però, en què els afectats s'han pres de mala manera la decisió de l'equip de govern de cobrar el pas per la vorera als propietaris de garatge que no estan pagant un gual. Algun veí ha trucat a l'Ajuntament molest per la nova taxa i s'ha queixat que la resposta donada pel consistori sigui que si no paga, li posaran una pilona just al davant.

El ple municipal va aprovar el desembre de l'any passat una ordenança que havia de servir per evitar "greuges comparatius" entre els ciutadans, visquessin en el barri que visquessin. La normativa va tenir els vots a favor de CiU, PP i CUP i en concret oferiria als ciutadans que tenien garatge la possibilitat de tenir dos tipus de guals. Hi ha una taxa per un gual tal i com eren fins ara (amb dret a grua si un vehicle hi estaciona a davant) o un simple dret de pas (sense dret a grua), que és una taxa un deu per cent més barata.

La CUP va explicar que hi votava a favor perquè servirà per obtenir ingressos per destinar als serveis municipals. En canvi, l'equip de govern recordava que hi ha barris com Palau, Montjuïc, Taialà, Domeny, Germans Sàbat, Fontajau o el Pont Major on molts propietaris de garatge no pagaven cap tipus de taxa perquè normalment ja no hi aparcava cap vehicle al davant. La mesura pretenia fer-los cobrar almenys el dret de pas per sobre la vorera i evitar que els residents d'altres zones de la ciutat on s'estan pagant guals se sentin perjudicats. En total hi ha prop de 7.000 punts d'entrade de vehicles, dels quals 2.800 no pagaven res. El PSC però, lamentava que es generessin guals de dues categories, com si s'estiguessin fent ciutadans de dos tipus.