La Policia Local de Salt ha incorporar al cos un agent especial. Es tracta de la Blanca, una gossa que s'encarregarà de buscar drogues, patrullar les escales de veïns en el marc del programa "Passadissos nets i segurs" així com també per reforçar la seguretat als carrers i l'autoritat de l'agent.

Durant una roda de premsa a la sala de Plens de l'Ajuntament, l'equip de govern va aprofitar per fer balanç del programa "Passadissos nets i segurs", que es va iniciar fa sis mesos en deu comunitats de veïns (que prèviament ho van sol·licitar) en un total de 200 habitatges. L'objectiu és prevenir i reduir possibles delictes i faltes en aquests espais comunitaris per això durant aquests mesos els agents s'han encarregat de patrullar a peu per tots aquells edificis que s'han adherit al programa.

A les comunitats se'ls demana que la porta d'entrada al bloc sempre estigui tancada i que canviïn el pany d'aquesta porta per un d'universal (per permetre que els agents hi puguin accedir).

Segons va explicar la regidora de Comunitats i Habitatges, Glòria Pàmies, actualment es treballa ja en 440 habitatges de 21 escales de veïns i ja n'hi ha 3 a punt d'incorporar-se i altres 8 en llista d'espera. Les incidències més destacades són portes d'accés als comptadors manipulades, mobiliari i objectes a les escales i portals que no tancaven correctament. També temes de sorolls i petits conflictes.

Per a Pàmies, "la sensació és de quietud, de seguretat", precisament, l'objectiu que persegueix el programa. "La Policia està fent una molt bona feina", va dir.

A més, ara s'hi incorporarà la Blanca, la gossa policia. "Tenim clar que ajudarà a millorar la vigilància de les comunitats i podrà detectat si es consumeixen drogues o si hi ha amagatalls amb possibles estupefaents", va afirmar. Així, la gossa evitarà que es consumeixin drogues a les escales o que hi hagi petits tràfics d'estupefaents, per exemple, a les bústies.

La tinent d'alcalde de l'Àrea de Seguretat, Anna Fusté, va explicar que la Blanca ha arribat al cos policial gràcies a Narcís Romero, l'agent propietari de la gossa i que hi conviu. "Ens va proposar crear la Unitat Canina i la proposta ha estat ben rebuda per tothom", va dir. Controla temes de drogues als centres comercials, en espais públics com els parcs, serà a les grans concentracions com festes o manifestacions així com a l'exterior d'escoles i instituts on es cregui que hi ha consum de drogues, a banda de les comunitats.

A més de patrullar en llocs problemàtics, Fusté va remarcar que la sola presència de la gossa reforça l'autoritat del policia, a banda que suposa un estalvi de personal.

La Blanca, un pastor alemany de dos anys d'edat, conviu amb en Narcís i només anirà amb ell, ja que s'hi estableix un vincle únic. A més, la gossa estarà en continu entrenament i la seva presència ja ha generat curiositat al municipi.

Segons l'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, tot plegat es fruit del "compromís que vam adquirir amb la seguretat". El batlle va felicitar la policia pel seu esforç en el programa de vigilància comunitària. "La seguretat és objectiva i subjectiva", va dir Torramadé. "A vegades hi ha dos municipi amb els mateixos índexs de faltes i delictes però en un lloc se senten més segurs que en l'altre", va dir, i l'objectiu és precisament reforçar això.

Finalment, la regidora Fusté va avançar que la propera setmana hi haurà vuit noves càmeres de vigilància als espais públics que se situaran al voltant del carrer Torres i Bages. En total, el municipi comptarà amb gairebé 25 dispositius de control situats, entre d'altres, a la zona esportiva o a les Deveses.