Com cada any, se celebra a casa nostra la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. Com cada any, en efecte. És una campanya de 8 dies (som a la meitat) per conscienciar la ciutadania; una campanya que predica bàsicament que abans d'agafar el cotxe per moure's per Girona és triïn: l'anar a peu, el pedalar la bicicleta o l'empaitar busos. És un fet constatat que com tots els dies "especials" del calendari anual (n'hi ha un per cada necessitat i obsessió: des del dia de la Pau fins al del Veterinari sense fronteres, passant pel dia del Nàufrag d'Internet) la SMSS té l'interès immediat de la "novetat" i no gaire res més. Al cap d'uns pocs dies, tothom s'endreçarà de retorn al seu vici. I fins a l'any que ve.

Com cada any, em faig les mateixes preguntes. Com cada any, en efecte. Si tan important és que els cotxes es guardin als garatges (per economia, per salut, per higiene, per qualitat de vida), per què els gironins i gironines hem d'anar suportant un marcador tan escandalós a favor de la contaminació: 8 dies potables contra 355 de pèssims? Si tan necessari és preservar el medi ambient de les ciutats, perquè no s'han construït aparcaments dissuasius als afores en lloc de conduir el personal fins a les portes de la Ciutat Vella? Per què la majoria dels pàrquings són a tocar del centre i la majoria d'aparcaments són encara de superfície? Si tan sa és anar en bici, perquè els carrils són insuficients i hi ha tantes bicis per les voreres? Per què els vianants travessen els carrers per on els sembla i quan els ve de gust, independentment dels semàfors i els passos de zebra? Per què no s'acaben d'omplir els autobusos?... I les preguntes més importants: per què cada any ens hem de fer les mateixes preguntes? O el que és el mateix: Quants anys ens les hem de continuar fent?

Algú que ens veiés, objectivament i racionalment, des de l'espai exterior, ens trobaria molts estranys. Per què -faria l'extraterrestre per a ell- construeixen tantes carreteres i autovies si resulta que cada artèria d'asfalt treu expectativa de vida a l'espècie? Per què confien l'economia del planeta a les empreses que se l'estan carregant (petrolieres, automobilístiques, constructores)?...

L'alienígena novell, com que no hi entendria res, pensaria, veient aital incongruència que, de fet, la SMSS és una mena de setmana expiatòria i ritual. Al seu costat, l'alienígena veterà el corregiria: "No et facis il·lusions. La SMSS és una demostració empírica de la tendència natural de l'espècie humana a fer el tonto".