Un total de 149 alumnes de diferents centres educatius de Girona participen aquest curs en un projecte que busca evitar que caiguin en el fracàs escolar. El programa l'impulsa l'Ajuntament de Girona, amb la col·laboració de l'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la Universitat de Girona (UdG). El projecte emprèn accions de suport als alumnes per evitar el fracàs escolar, sempre d'acord amb els centres educatius i amb les famílies dels nois i les noies.

El nom del programa és "Tallers d'èxit escolar" i consten d'una acció educativa no assistencial plantejada com a recurs per prevenir el fracàs escolar, millorar les competències instrumentals i bàsiques dels alumnes i acompanyar els alumnes en la transició de l'educació primària a la secundària.

El projecte es basa en el voluntariat i pretén oferir espais per a persones que volen actuar a favor dels altres o de la comunitat en general. L'Oficina de Cooperació per al Desenvolupament de la UdG ha buscat estudiants que volien ser solidàries i compromeses amb el seu entorn, la seva comunitat i la seva societat i al mateix temps sentir-se implicades en la millora de l'educació dels joves. Aquest persones interessades són les actuen com a monitors als diferents tallers.

Al llarg de tot el curs escolar, els propis centres han seleccionat els citats 149 alumnes que són els que reben suport dels monitors voluntaris per reforçar aquelles àrees de coneixement que tenen menys consolidades, sempre amb el suport i el compromís de les seves famílies.

Les sessions tenen habitualment una durada d'una hora i mitja i es fan dues vegades a la setmana. La metodologia d'intervenció inclou treball cooperatiu entre grups d'entre vuit i dotze alumnes d'un mateix nivell educatiu i permet l'atenció directa i individualitzada en els processos d'aprenentatge, atenció a la diversitat i millora de les habilitats socials.

Aquest curs escolar 2012-2013 es fan aquests tallers al sector de Palau (s'atenen alumnes de l'Institut Montilivi i de l'Institut Santiago Sobrequés), al sector de Santa Eugènia (s'atenen alumnes de l'Institut Santa Eugènia), al sector de Pont Major (s'atenen alumnes de l'Institut Narcís Xifra) i al sector de Barri Vell (s'atenen alumnes de l'Escola Annexa i de l'Institut Vicens Vives).