Firatast de Girona obre avui les portes a la seva divuitena edició amb un increment de taules i cadires i amb oferta de més de 400 tastets. Es tracta d'un certamen gastronòmic més que consolidat on els visitants poden escollir els plats i begudes que es volen degustar després de comprar tiquets a preu reduït.

Enguany s'han incrementat en un 25% el nombre de cadires respecte a l'edició anterior i s'arribarà a les 1.600. A més, com a novetat, hi haurà taules per a dues persones. Hi haurà taules i cadires a la planta baixa i al primer pis, on per primer cop hi haurà diversos estands. Es poden reservar taules al número de telèfon 650 250 321 sempre que sigui per a sis o més persones

A la planta baixa s'han redistribuït els estands, creant només dues illes al centre però situant la resta als laterals. L'objectiu és guanyar espai per a les taules i cadires. En total hi ha uns setanta estands. La majoria provenen de les comarques gironines, però també n'hi ha de la resta de Catalunya i d'Andorra.

Tasts premiats i amb estrella

Es poden degustar menjars molt diversos amb un cost d'entre un i tres tiquets: croissants de mantega d'Abraham Balaguer (guardonats com els millors de l'Estat), gelats dels Rocambolesc (postres del Celler de Can Roca), musclos o arròs de Sa Clova, creps, melmelades, coulant, cua de vedella o costelletes de conill d'Unió de Pagesos, fruita de cullera o pastís de galeta del Centre de Visitants del Gironès, raviolis, xuixos, formatges, pintxos, hamburguesa de la Vall d'en Bas, porció de pizzes, escudella o peus de porc de la Cuina de Sils, ànec dels Pirineus, entre molts d'altres. Pel que fa begudes hi haurà gintònics, mojitos, vins, caves i cerveses.

A diferències de moltes altres Fires, aquesta no pateix les conseqüències de la crisi. Josep Maria Matamala, el gerent d'Incatis, empresa que organitza Firatast, va recordar que tothom ha de menjar cada dia i que al saló es pot fer amb deu euros i escollint diversos plats amb una oferta molt àmplia. En aquest sentit, va apuntar que els restaurants i els establiments aprofiten Firatast per promocionar-se i que no ofereixen productes a preu (en aquest cas tiquets) molt elevats. "Petites degustacions a preu reduït", aquest és el secret de l'èxit, segons va assenyalar Matamala.

Com a activitats paral·leles, a més d'habilitar-se dues ludoteques, s'ha organitzat un concurs de fotografies amb Instagram (amb l'etiqueta #firatast 2012 o un concurs de pastissos d'Oncolliga i patrocinat per Haribo.

Firatast obre avui i demà de les sis de la tarda a les dotze de la nit i dissabte i diumenge de les dotze del migdia a les dotze de la nit. L'entrada val sis euros i inclou tres tiquets. A dins es poden adquirir grups de tiquets per noranta cèntims. Avui hi ha diferents maneres d'entrar gratuïtament al recinte. Amb un val que es va repartir amb Diari de Girona, seguint una banda de percussió que recorrerà avui a la tarda la ciutat o portant algun producte per al Banc d'Aliments (llet, llegums secs, conserves de peix o oli) que recollirà Unió de Pagesos.