L'hotel Girona Nord de Sarrià de Ter va tancar ahir les portes després de 40 anys. L'establiment ha patit la crisi econòmica i l'obertura d'altres hotels i el seu propietari, Francesc Ramió i Vila, ha hagut d'abaixar la persiana per sempre.

"Penso que hauria d'haver estat d'una altra manera, no obligat per les circumstàncies, sinó com una opció lliure, però son moments molt difícils, i crec que encara ho poden ser més i molt pitjors". D'aquesta manera explica el propietari de l'establiment la dura decisió del tancament, en una carta de comiat a l'Associació d'hostaleria Girona i Radial.

Les raons esgrimides són variades. La primera són les despeses fixes que genera "un hotel de ciutat" que ha d'estar obert tots els dies de l'any i donar sempre servei. No obstant, la carta de comiat també conté crítiques a la conjuntura econòmica i a com s'han encarat aquestes dificultats. Per exemple, Francesc Ramió, posa de manifest que "els hotels han crescut molt més que les necessitats". En aquest sentit, acusa les administracions de generar més expectatives d'atracció turística i economica que la real.

Exageració i poca promoció

Específicicament, Ramió apunta que "els nostres administradors, interferint la societat civil, han creat un efecte crida, amb la perspectiva d'unes possibilitats de negoci totalment exagerades. Uns congressos que no existeixen, un TAV que encara no ha arribat, unes carreteres que no s'han fet , uns vols que desapareixen tant de pressa com han arribat". A més, creu que per pal·liar les mancances, les institucions no han tingut en compte la promoció: "Sempre ha recat la inversió en la promoció, els efectes són a mitjà o llarg termini, i no tenen resultats polítics immediats. Però la promoció és molt necessària i els resultats beneficien a tothom, a part del sector".

En resum, Francesc Ramió lamenta que "tot plegat ha creat una sobreoferta, amb la inevitable baixada d'ocupacions i la caiguda de preus, no sols no és negoci sinó que molts hem entrat en pèrdues, i els resultats poden ser molt preocupants, l'envelliment prematur i la baixa de qualitat dels nostres hotels". I per cloure assenyala que "hem lluitat perquè Girona fos destí, però de moment, fora d'uns dies puntuals, es només parada de pas".

El propietari de l'hotel sarrianenc, de dues estrelles, i que darrerament acollïa alguns treballadors de les obres del TAV, afirma que durant les quatre dècades "he tingut la sort de tenir una feina meravellosa, que m'ha donat l'oportunitat de observar la vida en directe, sense necessitat de sortir a fora per veure-la, aquesta m'ha passat per casa mateix, sense esforç l'he tingut al davant , i que la gent t'han vingut al teu terreny, creant coneixences i lligams, que alguns cops han estat una ampliació de la teva família.

El sector de l'hostaleria de Girona va viure amb tristesa la notícia. El president de l'Associació d'hostaleria Girona i Radial, Xavier Nicolazzi, indicava a Twitter: "Avui és un dia trist, molt trist. Un company de profesio es veu obligat a tancar l'hotel a Girona. Busquem culpables?". El vicepresident, Tony Vallory, exposava que "a Girona, avui tanca les portes un altre hotel. Figueres ha augmentat el pressupost de promoció un 30%" i emplaçava el consistori gironí a fer més inversió en promoció.