Les peticions d'informes d'arrelament a l'Ajuntmanet de Salt han caigut un 25% en un any. Els immigrants que fa tres anys que van arribar al país però hi viuen de forma irregular demanen aquest informe municipal com a pas previ per aconseguir els permisos de residència i de treball.

La regidora de l'àrea d'atenció a les persones, Fanny Carabellido, va assegurar que aquest descens és conseqüència de la crisi perquè han notat una "frenada claríssima" en l'arribada d'immigració a la població. "Com que el mercat laboral s'ha tancat, es veu també una frenada de la mà d'obra nova que arriba", va afirmar Carabellido. Fins al novembre de l'any passat Salt havia rebut 271 sol·licituds d'informes i aquest 2012 n'han estat 203.

L'informe d'arrelament favorable o desfavorable que fan els ajuntaments avaluen aspectes de la vida dels nouvinguts com ara si estan integrats al territori, si participen en associacions, si tenen feina estable, si tenen xarxa familiar o si coneixen l'idioma. La regidora Fanny Carabellido va recordar que l'informe no és vinculant però assegura que l'Estat el té "força en compte" a l'hora d'atorgar el Número d'Identificació d'Estranger (NIE) a immigrants i, per tant, els permisos de residència i de treball.

Aquest informe només es pot sol·licitar quan el nouvingut ja fa tres anys que viu a una població. La regidora de l'àrea d'atenció a les persones va explicar que aquesta condició és la que ha fet que tot just ara comencin a notar els efectes que ha tingut la crisi econòmica en l'arribada d'immigrants perquè els que han fet la petició d'informe aquest any van arribar a Salt el 2009.

La caiguda de les sol·licituds entre gener i novembre del 2012 ha estat del 25% en comparació amb el 2011. En total, en tot l'any passat l'Ajuntament de Salt va rebre 298 peticions d'informes d'arrelament, una xifra molt per sobre de la que tancarà aquest any. Pel que fa a l'any 2010, el nombre de peticions van ser 272. "Atribuïm clarament aquest descens a la crisi econòmica que ha fet que, des de fa uns anys, les empreses ja no demanin mà d'obra nova", va afirmar Carabellido, que creu que els problemes per trobar una feina també han arribat als països d'origen i hi ha moltes menys persones que opten per arriscar-se a immigrar a Europa.

Salt és una de les poblacions de Catalunya amb més immigració i havia arribat a un índex del 43%. El consistori creu que ara hi ha ?menys nouvinguts però és "complicat" saber quin percentatge real hi ha. "Hi ha menys immigrants que arriben de nou però hi ha molta mobilitat entre els que ja tenen la seva situació regularitzada", va explicar la regidora. Així, hi ha menys altes d'empadronament de nouvinguts acabats d'arribar però sí que han detectat que arriben immigrants d'altres punts de Catalunya o fins i tot de l'Estat per intentar trobar feina. "Fan servir la seva xarxa d'amistats i familiars per recórrer tot el país en busca d'una oportunitat laboral", va explicar Carabellido.