L'anunci de la posada a la venda dels bitllets per al Tren d'Alta Velocitat (TAV) entre Figueres, Girona, Barcelona i Madrid ha estat rebuda amb un regust agredolç a l'Ajuntament de Girona. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha recordat que és una fita que la ciutat "espera des de fa molts anys" però ha lamentat que, de nou, s'hagin assabentat de les novetats "amb una nota de premsa". Puigdemont creu que Foment ha tingut una actitud "decebedora" i que ha actuat amb "molt poca sensibilitat" cap al territori. Tot i això, l'alcalde creu que els preus per al TAV i per als Avant que proposa Renfe són "competitius" i ajudaran a que l'alta velocitat doni "un bon servei".

La data oficiosa ja està confirmada: el 8 de gener hi haurà el viatge inaugural del TAV que unirà Madrid amb Barcelona, Girona i Figueres i el 9 es posarà en servei a nivell comercial. El TAV acabarà arribant fins a París però no serà possible fer el trajecte sense canviar de tren fins a l'abril.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, sosté que és una bona notícia que després d'anys d'obres el TAV sigui un realitat. "Sobretot a Girona, que era l'última capital del trajecte que faltava connectar en alta velocitat", ha afirmat Puigdemont. Tot i això, ha lamentat que totes les decisions s'hagin pres d'esquena a la ciutat i al govern municipal. "No entenem que es prenguin decisions precipitades amb una obra de tan llarga durada i no hauria estat malament saber-ho amb molta més antel·lació", opina Puigdemont.

Ni la data de posada en servei, ni les freqüències de pas ni els preus. Puigdemont ha lamentat que el govern local no hagi tingut constància de cap informació abans que es fessin públiques a través dels mitjans de comunicació. Segons l'alcalde, hi ha una actitud clarament "decebedora" de Foment cap a Girona i el conjunt de Catalunya.

"Ja fa temps que hi ha poca sensibilitat cap al territori que no rep cap explicació de com es fan les coses", ha criticat Puigdemont que creu que l'explicació a aquesta actitud és que no hi ha "cap interès d'agradar ni de satisfer" les necessitats del territori. "Quan som els que hem patit anys d'obres que encara no han acabat", ha afegit Puigdemont.

Preus competitius

Tot i aquest lament per la manca d'informació per part del ministeri, Puigdemont creu que serà bo per a la ciutat que estigui connectada a través d'un trajecte de poc temps amb ciutats com Montpeller, Perpinyà, Barcelona, Saragossa o Madrid.

A més, l'alcalde assegura que els preus que ha fet públics avui Renfe en una nota de premsa són "competitius" i en la línia que esperaven no només en els recorreguts llargs sinó també en els abonaments i els Avant.

"No ens volem limitar a veure passar el tren per la barrera, sinó que volem ser actors perquè fa molts anys que ho esperem i estarem millor connectats a la nostra euroregió", ha conclòs Puigdemont que recorda que a la ciutat encara hi ha obres pendents i assegura que pressionaran perquè no s'oblidin les necessitats de la ciutat.