La Diputació de Girona ha constituït avui la comissió d'investigació que determinarà si s'han comès irregularitats en la gestió de fons públics mentre Jaume Torramadé ha estat president. Un dels punts a esclarir és si va plantejar pagar 50.000 euros a l'assessora Minerva Amador amb diners de la corporació. La previsió és que les sessions de la comissió siguin d'aquí a dues setmanes. El president serà Miquel Noguer i per part de CiU també hi haurà Pere Vila i Miquel Calm; pel PSC les membres seran Maria Teresa Ferrés i Pia Bosch i Lluís Sais pel grup d'ERC. La corporació preveu fer el relleu a la presidència el dia 29, data del pròxim ple. Si tot va segons el previst, Joan Giraut serà el nou president.

El ple del 18 de desembre va aprovar la creació d'una comissió d'investigació per esclarir si hi ha hagut irregularitats en la gestió econòmica de la Diputació de Girona durant la presidència de Jaume Torramadé. Un dels aspectes -però no l'únic- que haurà de dirimir aquesta comissió està relacionat amb l'afer que, si tot va segons el previst, li haurà costat el càrrec a Torramadé. Concretament, investigarà si abans de creuar-se denúncies per extorsió i per assetjament sexual amb l'assessora Minerva Amador, l'encara president va plantejar pagar-li 50.000 euros per comprar el seu silenci amb diners públics.

La comissió només pot citar persones que treballen dins la Diputació de Girona. Està previst que la comissió -que farà sessions a porta tancada- citi el mateix Torramadé, el seu cap de gabinet, Josep Maria Bros, i l'adjunta a presidència, Rosa Pòrtulas. També poden citar Minerva Amador i el cap de protocol, Josep Maria Amargant, que va reconèixer públicament que havia estat negociant l'acord en nom de Torramadé.

La previsió és que les sessions es facin d'aquí a dues setmanes. Un cop hagin escoltat totes les parts i hagin revisat la documentació, emetran un informe que passarà per ple ordinari. El president de la comissió serà Miquel Noguer, fins ara president accidenta, i per part de CiU també hi haurà Pere Vila -portaveu a la Diputació- i Miquel Calm. També hi haurà dues representants del PSC; Maria Teresa Ferrés i Pia Bosch -presidenta de grup i portaveu- i per part d'ERC el president de grup, Lluís Sais.

Paral·lelament a aquest procés, la Diputació de Girona està pendent que Jaume Torramadé presenti la seva renúncia com a president. La intenció és que el pròxim ple sigui el dia 29 -una setmana més tard de l'habitual- i que allà mateix es faci el relleu i Joan Giraut (UDC), alcalde de Platja d'aro (Baix Empordà), es converteixi en president de la Diputació de Girona.

Tot i que aquest és l'acord al que han arribat, de moment Torramadé no ha presentat la renúncia. Els tres grups amb representació a la Diputació de Girona han assegurat en reiterades ocasions que no volen que Torramadé continuï com a president i, per tant, estarien fins i tot disposats a fer una moció de censura si no renuncia de forma voluntària.