El Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat ha resolt que el castell de Sant Miquel ha de pertànyer a Girona. Els ajuntaments de Celrà i de Girona es disputaven l´antiga ermita i el cas va acabar a Governació a inicis de l´any 2010. Dues comissions del Departament han donat la raó al consistori gironí.

Primerament, la comissió de delimitació territorial va resoldre, el 20 de juny de l´any passat, que Sant Miquel formava part del terme municipal de Girona. Posteriorment, la comissió jurídica assessora va ratificar aquest primer acord el 22 de novembre de 2012. Segons fonts de governació, la consellera Joan Ortega signarà la resolució en breu i es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Serà a partir d´aleshores quan es podran presentar al·legacions a la decisió del Govern català.

La disputa pel castell de Sant Miquel es va fer evident després que les comissions dels dos ajuntaments que durant l´any 2009 i 2010 van tractar la delimitació dels municipis consideressin que el castell havia de ser de domini seu. La manca d´acord entre els representants d´ambdues poblacions en les diferents trobades va portar-los a traslladar el cas a Governació.

El castell de Sant Miquel, situat a les Gavarres i a 390 metres d´alçada, és lloc d´excursió a peu o en bicicleta de centenars de persones al llarg de l´any, que hi accedeixen des de diferents rutes, tant de Girona com de Celrà. L´estructura, del segle XV, correspon a les restes d´una torre i un tram de mur medieval, una ermita amb un absis, una torre de la línia general de telegrafia òptica i un fossar de planta trapezoidal. L´antiga ermita ha format part dels dos municipis al llarg del segle XX. Durant aquest període es van aprovar diferents actes de les operacions de delimitació i el castell va anar canviant de mans.

Sant Daniel, aleshores independent, i Celrà van acordar el 6 de juliol de 1926, que el castell formés part d´aquest segon municipi. La situació es va repetir en una altra acta aprovada l'any 1964, quan l´antiga ermita va continuar en l'àmbit de l´Ajuntament de Celrà.

Anys després, la situació canviaria. El 1968 diversos municipis i nuclis es van agregar total o parcialment a Girona. Hi havia Salt, Sarrià, Sant Gregori, Domeny, Sant Ponç, Sant Daniel i Campdorà. Amb la darrera d´aquestes annexions, Girona incorporava també el castell. Oficialment es va produir el 1974. En una acta de l´any 1976 així va quedar reflectit. Aquesta cronologia històrica és el que ha estat defensant Girona. Celrà però sempre ha apel·lat al passat històric.

L´alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), va explicar ahir que respecten la decisió de Governació però va lamentar que als anys setanta, quan el castell va passar a mans de Girona, l´Ajuntament no hagués fet res per mantenir-lo. Cornellà va reiterar que històricament Sant Miquel ha estat al terme de Celrà i va explicar que demanarà al consistori gironí que accepti que les fites que delimiten els municipis quedin al mig del castell per poder «compartir-lo». De fet, Cornellà ha enviat una carta a l´alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU) per parlar exclusivament d´aquest tema i trobar una solució «d´agermanament dels pobles, no de conflicte».

Puigdemont va assegurar que la resolució no ha de servir per exhibir cap bandera de victòria perquè «no hi ha cap confrontació». L´alcalde va recordar que mai han deixat abandonat el castell i que en els darrers anys hi han fet accions de rehabilitació importants. Respecte a la demilitació dels termes pel mig del castell, creu que no seria una bona solució perquè les fites són les que ha ratificat Governació. No obstant, va recordar que el realment important és l´ús de la gent, que és compartit.