21 de gener de 2013
21.01.2013

"La sentència marca un abans i un després per a Llanos de Luna"

L'alcalde sosté que seguiran contractant transport públic per anar a actes que necessitin d'una "mobilitat sostenible"

21.01.2013 | 20:03
L´alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha valorat la sentència del TSJC

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha valorat positivament la sentència sobre la contractació dels trens per anar a la manifestació de la Diada i considera que la delegada del govern, Maria de los Llanos de Luna, ha de prendre consciència del què li diu el jutge. "Esperem que aquesta sentència marqui un abans i un després en la conducta de la senyora Llanos de Luna", ha manifestat. En la sentència, el magistrat reconeix que hi ha hagut un interès polític i electoral per part de l'Estat a l'hora de presentar aquest recurs i també li retreu que s'han malbaratat recursos humans i econòmics dels òrgans judicials, tot i tenir coneixement de la "nul·la transcendència jurídica de la sentència".

El mateix dia que s'ha conegut la sentència pel cas dels trens que l'Ajuntament de Girona va contractar per anar a la manifestació de la Diada, l'alcalde, Carles Puigdemont, ha volgut valorar la decisió judicial. La sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona estima en part el recurs presentat per l'Estat.

En línies generals, la sentència reconeix que l'ajuntament és competent per contractar serveis de transport però l'acusa d'excedir-se del seu àmbit competencial perquè es tractava d'una manifestació que reivindicava "fins de caràcter clarament supra municipals". Per això, el jutge acusa l'ajuntament d'intentar usar "suposades competències municipals, no ja en benefici dels veïns del municipi sinó en la recerca d'un benefici clarament polític, intentant apropiar-se d'una convocatòria ni tan sols realitzada per cap administració pública".

Per altra banda, la sentència també carrega contra l'actitud de la Delegació del govern a Catalunya. El magistrat acusa l'administració de l'Estat d'interposar un recurs que suposa "malbaratar recursos humans i econòmics dels òrgans de la justícia" tot i tenir coneixement de "l'escassa, per no dir quasi nul·la transcendència jurídica del seu resultat". També remarca que el consistori de la capital gironina no va gastar ni un euro públic en la contractació dels trens i, a més, que va existir un superàvit es va destinar al Banc dels Aliments.

El consistori, satisfet

Davant d'aquesta decisió judicial, que no es pot recórrer, l'alcalde de Girona ha remarcat que l'ajuntament no s'equivocava contractant els trens perquè, segons assegura, la sentència li reconeix la competència per fer-ho. Ara bé, sí que reconeix que la forma de justificar la contractació hauria hagut de ser diferent i assegura que n'han pres nota. De fet, Puigdemont ja ha advertit que seguiran contractant transport públic per anar a actes que necessitin d'una "mobilitat sostenible".

L'alcalde s'ha mostrat satisfet amb la sentència, si bé ha lamentat que el recurs de l'Estat s'hagi estimat parcialment. "El jutge ha volgut ser equilibrat però el calat profund de la sentència és el missatge que envia a la Delegació del govern", ha valorat l'alcalde. Puigdemont ha volgut destacar el toc d'alerta que el jutge fa a la Delegació del govern i la seva conducta perseguint assumptes com la contractació d'aquests trens. En aquest sentit, ha demanat a la delegada a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, que "prengui nota" de l'advertència del jutge i canviï de conducta.

"Ens agrada que s'acusi l'Estat de malbaratar recursos perquè aquest ajuntament ho ha sostingut des del principi, aquest cas no hauria d'haver-se jutjat mai", ha sentenciat l'alcalde, que considera que els ciutadans demanen a les administracions que destinin els recursos per a d'altres causes.

D'altra banda, l'advocat de l'ajuntament, Lluís Pau, ha puntualitzat que, malgrat que la sentència diu que les costes judicials s'han de pagar a mitges, en aquest cas no s'han ocasionat costes perquè el recurs s'ha estimat en part i només s'obliga a pagar les costes quan un recurs és desestimat. Per tant, l'ajuntament no haurà de pagar res.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema