El PSC de Salt va advertir ahir que la modificació del Pla General que permet instal·lar centres de culte als baixos de fins a 120 metres quadrats d'edificis plurifamiliars generarà un "conflicte veïnal" als barris del nucli urbà. "Generarà una tensió innecessària que no ajudarà a la convivència, a més de comportar problemes de mobilitat", va afirmar la regidora socialista Iolanda Pineda, qui també va advertir que hi haurà problemes per controlar que no se superin els aforaments permesos.

Desenes de membres d'associacions de veïns i comerciants van omplir ahir la Sala de Plens per mostrar el seu rebuig a la proposta, després de l'equip de govern (CiU) no hagi tingut en compte les seves al·legacions. La protesta es va dur a terme de forma pacífica, malgrat que es va viure un moment de tensió quan un membre del públic va suggerir que CiU havia "comprat" el vot dels exregidors de Plataforma per Catalunya per tirar endavant la proposta. L'alcalde, Jaume Torramadé, va amenaçar d'expulsar de la sala l'autor del comentari, però aquest va romandre anònim. La iniciativa va comptar amb els vots a favor de CiU, PP, i els regidors no adscrits Carles Bonet i Juana Dolores Martínez. IPS es va abstenir, mentre que PSC i Plataforma per Catalunya hi van votar en contra.

La modificació del Pla General aprovada ahir servirà perquè els baixos d'edificis plurifamiliars puguin acollir centres de culte, i en canvi quedarà prohibit obrir-ne de nous al polígon industrial de Torremirona, a banda dels dos que ja tenen llicència. Segons el govern de CiU, la nova mesura facilitarà que les religions minoritàries trobin un lloc per ubicar-se. Només queden exclosos de la normativa els grups Verge Maria, Sant Jaume i Sant Cugat, a causa de la seva alta densitat de vivendes. Malgrat que en un principi CiU i PSC havien arribat a un acord perquè les dues llicències per a espais de culte que s'estan fent actualment a Torremirona contuessin amb ús religiós encara que els promotors actuals finalitzessin la seva activitat, finalment CiU va accedir a les demandes del Partit Popular perquè ús no es mantingui, ja que el PSC no pensava votar-hi a favor i, en canvi, el representant popular, sí.

Les associacions de veïns i comerciants van presentar un total de 8 al·legacions contra la nova normativa, tot advertint dels problemes de convivència que comportaria. L'ajuntament, però, les ha desestimat perquè, malgrat reconèixer que és molt difícil trobar una solució que agradi tothom, creu que aquesta és la comportarà menys problemes. La regidora Rosa Pórtulas (CiU) va argumentar que aquesta proposta s'ha basat en arguments més tècnics que polítics.

Tema ja resolt

Iolanda Pineda va argumentar el vot en contra del PSC tot assenyalant que l'adaptació dels centres de culte a la nova normativa ja l'havia resolt el seu govern en l'anterior mandat, i va considerar que la seva proposta de concentrar els temples a Torremirona serviria per "preservar el dret a la religió i mantenir alhora la cohesió social i la convivència veïnal al centre de la ciutat".

El regidor no adscrit Carles Bonet va defensar que, si fins ara no hi ha hagut un increment de peticions per obrir centres de culte, veu improbable que aquestes augmentin amb la nova normativa, que estableix més restriccions. Des del PP, Felip Gil hi va votar a favor. Per part d'IPS, Ferran Burch va lloar la iniciativa però va considerar que totes les zones de la vila s'haurien de tractar igual i no crear divisions. Finalment, des de Plataforma Maria Osuna va criticar que la desestimació de les al·legacions no s'hagués comunicat abans als veïns.

El ple també va servir per donar llum verd a la modificació de l'ordenança de convivència ciutadana i via pública, que, entre altres, instaura multes per a comportaments racistes o d'assetjament a l'espai públic. La inciativa va tenir el vot favorable de tots els grups excepte Plataforma, que va votar-hi en contra, i IPS, que es va abstenir.

D'altra banda, el ple també va votar una moció en contra del transfuguisme presentada per la regidora de Plataforma, partit que ha vist com dos dels seus representants passaven al grup mixt aquest mandat. Curiosament, la proposta només va rebre el suport d'aquests dos regidors, Carles Bonet i Dolores Martínez, que van considerar que passar al grup mixt no es pot considerar transfuguisme. La resta de partits van votar-hi en contra i van lamentar "el circ" que, al seu parer, Plataforma va muntar a l'Ajuntament de Salt.