L'Estat ha portat als tribunals l'Ajuntament de Girona per declarar la ciutat territori català lliure i sobirà. En concret, s'ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'acord del ple municipal del 10 de desembre que va aprovar la moció presentada per la CUP i que es va aprovar per majoria amb 15 vots a favor de CiU, CUP i ICV-EA, 7 abstencions del PSC i 3 vots en contra del PP.

L'ordre d'impugnació signada per la delegada del Govern Espanyol a Catalunya, María Llanos de Luna, es fonamenta en què l'acord adoptat per l'Ajuntament de Girona respon a "un supuesto de análogo contenido al acuerdo adoptado por el Pleno del Ayuntamiento de Celrá (Girona) el 18 de septiembre de 2012, por el que se declara el municipio territorio catalán libre y soberano, como es el presente acuerdo objeto de impugnación, es nulo de pleno derecho por carecer el Ayuntamiento de competencia para dictarlo, además de contrario al principio de neutralidad consagrado en el artículo 103.1 CE y entendiendo que el mismo excede una mera declaración de principios ideológicos".

La moció per declarar Girona ciutat lliure i sobirana instava el Parlament a caminar per fer realitat l'estat propi i repassava, un a un, tots els greuges que ha patit el país per part del Govern espanyol. El text recollia que Catalunya viu un context nacional "d'excepció" i recordava, entre d'altres, la sentència contra l'Estatut, els atacs a la immersió lingüística o el clam popular a favor de la independència.

La denúncia per aquesta moció contra Girona no és la primera. El col·lectiu de funcionaris Manos Limpias va denunciar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, davant el fiscal general de l'Estat per aprovar aquesta moció. Manos Limpias instava la fiscalia a actuar penalment.

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), l'alcalde va dir que "si en aquesta ciutat quedava algú que no fos independentista, ara té les raons per ser-ho". Va lamentar l'"obsessió malaltissa" del PP de perseguir idees i opinions que, al seu parer "diu molt poc de la concepció democràtica" que té el govern espanyol. Finalment, Puigdemont va advertir que el recurs només malbaratarà temps i diners perquè, "sigui quin sigui el resultat, no tindrà cap conseqüència pràctica". La CUP, que va presentar la moció, va fer una crida a no deixar-se a intimidar per "les amenaces i coaccions de l'Estat".

Trens independentistes

El 20 de novembre, la Delegació del Govern ja va interposar un altre recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Girona pel contracte amb Renfe que va permetre als consistoris organitzar trens especials per assistir a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. A finals de gener va sortir la sentència en el qual el Jutjat va anul·lar el decret d'alcaldia que va permetre llogar els trens. Amb tot, el jutge va criticar també a la Delegació del Govern per "intent d'utilització de les institucions amb la intenció d'aconseguir beneficis de caire polític o electoral".