El millor restaurant del món torna a ser gironí. La revista Restaurant Magazine va concedir aquesta prestigiosa distinció a El Celler de Can Roca durant la tradicional cerimònia que es va celebrar ahir a Londres. L´establiment gironí agafa així el relleu d´El Bulli de Ferran Adrià dos anys després i eleva de nou la gastronomia gironina als màxims paràmetres de la cuina mundial.

Els germans Roca van arribar a la seva tradicional cita de Londres amb l´etiqueta de favorits. No era la primera vegada. En les últimes edicions només el resturant danès Noma havia frustrat el somni de convertir-se en el millor establiment. Els Roca, tres estrelles ­Michelin, sempre havien sortit satisfets amb el reconeixment d´estar al podi de la gastronomia del planeta. Ahir però, finalment les expectatives es van complir i El Celler va desbancar els fogons de Renè Redzepi. La revista britànica va rebaixar el restaurant danès a la segona posició en una decisió possiblement relacionada amb les intoxicacions que van patir recentment seixanta dels seus comensals.

El principal competidor d´El Celler en aquesta ocasió era el DOM de Sao Paulo, liderat pel xef Alex Atala i fins ara quart millor establiment. Tanmateix, Restaurant Magazine el va relegar a la sisena posició. En canvi l´Osteria Francescana de Mòdena va escalar en el rànquing i va col·locar-se al tercer lloc desbancant el Mugaritz d´Andoni Luis Aduriz, que va caure a la quarta posició.

La llista de 50 establiments que encapçalen els Roca s'elabora a partir de l'opinió de més de 900 crítics, xefs, restauradors i gastrònoms de tot el món, que emeten fins a set vots cadascun, tres dels quals, com a mínim, han d'anar a parar a restaurants d'una regió diferent a la seva. Per a la publicació gastronòmica, El Celler va obtenir reconeixement mundial «per la seva combinació de plats tradicionals catalans amb tècniques innovadores» així com per la «passió i amabilitat» dels seus amos. Restaurant va argumentar la seva elecció assenyalant que els Roca «junts formen un excel·lent equip capaç de crear una experiència culinària realment inoblidable».

A banda d´això, la revista també es va desfer en elogis amb l´«estil lliure que practiquen els germans Roca sense trair la memòria de les diferents generacions d'avantpassats de la família que s'han dedicat en cos i ànima a alimentar els seus comensals». La bona notícia es va anar escampant força estona abans que comencés la cerimònia. Al voltant de les vuit del vespre les xarxes socials ja bullien amb felicitacions pel primer lloc, i fins i tot els mateixos germans Roca no van poder contenir la seva alegria. Ja en la cerimònia, Joan Roca va aprofitar el seu discurs per dedicar el ­guardó a la «família i l´equip», els dos pilars que han acabat donant forma al que avui és El Celler de Can Roca.

El xef també va voler dedicar el premi al periodista gastrònom Pau Albornà, redactor de la revista digital 7 Caníbales que va morir fa gairebé un any en accident de trànsit. Fent gala de la modèstia que els ha acompanyat al llarg de la seva dilatada trajectòria, Joan Roca va dir en nom de tots: «No sabem si som el millor restaurant del món. El que sí que sabem és que continuarem treballant». En el seu discurs el cuiner va voler fer una menció especial a la cuina de creativitat, una aposta amb la qual l´equip preveu seguir treballant amb el mateix èxit amb el que ho ha fet fins ara. A El País Digital, els tres germans deien «viure un meravellós moment. Ens sentim molt estimats i aquest premi és molt important per a la cuina espanyola». Un expressiu Jordi Roca deia que encara «estava flipant». La sala Guildhall de Londres, que va reunir la flor i nata de la gastronomia, va reconèixer amb un fort aplaudiment els nous reis de la cuina planetària. El Celler de Can Roca recull així el testimoni que va deixar Ferran Adrià fa dos anys quan va decidir tancar El Bulli per obrir la seva avantguardiasta Fundació. Els Roca són ara el referent, la punta de llança d´una cultura gastronòmica que no només ha deixat desenes d´estrelles Michelin al seu pas, sinó que ha convertit el territori gironí en la meca global de la cuina.