Primers passos de l'Ajuntament de Girona per començar a compensar el «greuge» que va significar pels tres pobles que fa cinquanta anys van ser annexionats a la capital: Sant Eugènia de Ter- Can Gibert del Pla, Sant Daniel i Palau- sacosta. Des de fa mesos, les entitats dels antics municipis i de l'Ajuntament treballaven per rememorar l'esdeveniment i ahir es van fer públiques les activitats que ha de servir per donar a conèixer a la ciutadania la història i la identitat dels pobles. El mateix alcalde, Carles Puigdemont, no va tenir inconvenient a qualificar-los com a «pobles».

Puigdemont, va explicar que «hem de protegir els trets identitaris d'aquests tres pobles. Ens hem de posar a la pell dels veïns i de les veïnes que fa anys van veure com es perdia el seu terme municipal. És un moment per recordar la part històrica, per fer balanç, per valoritzar l'annexió i per reivindicar els símbols d'aquests pobles. Però sobretot és un moment per estar orgullosos i agraïts del que va representar el sacrifici d'aquesta annexió forçosa i per reconèixer i respectar les identitats de Sant Daniel, de Santa Eugènia de Ter i de Palau-sacosta».

Acte simbòlic de restitució

Les activitats es faran del 22 de juny al 22 d'octubre. Una exposició itinerant amb motiu dels 50 anys de l'annexió (que s'inaugurarà el 22 de juny, a les dotze del migdia, al Centre Cívic Pla de Palau) i serà l'eix vertebrador de les accions rememoratives, juntament amb una sèrie de conferències i visites guiades per conèixer el territori. Una altra activitat destacada serà la marxa-cursa popular de deu quilòmetres pels límits dels antics municipis annexionats a Girona, que es farà el 13 de juliol i de la qual l'alcalde va ressaltar que «hauria de convertir-se en un clàssic, ja que permetrà prendre consciència del que va representar l'annexió».

El 30 de juny, coincidint exactament amb els 50 anys de la signatura de la diligència d'incorporació dels antics municipis a Girona, Puigdemont presidirà l'acte institucional de rememoració de l'annexió. L'acte, es farà a les dotze del migdia al saló de descans del Teatre Municipal i comptarà també amb la intervenció de representants veïnals d'aquests antics municipis i «no serà ni un acte de celebració ni un acte festiu, sinó que serà un acte de rememoració i de justícia», segons el propi alcalde. Amb motiu de l'acte, es penjaran els domassos dels tres municipis al balcó de l'edifici consistorial com a «acte de restitució simbòlica».

Més poder de decisió

Els presidents de les tres entitats de veïns van coincidit a manifestar el seu agraïment a l'Ajuntament per donar-los la possibilitat «d'intervenir i participar activament en el reconeixement als seus municipis», tal com va comentar el president de l'Associació de Veïns de Palau-sacosta, Romà Monreal. Monreal va expressar també la seva voluntat que els actes commemoratius serveixin «per millorar les relacions ciutadanes, la cohesió social i la participació ciutadana responsable». El president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia i en nom també de la Rodona, les Hortes, Can Gibert i Can Masó, Ramon Macaya, va afegir que el reconeixement és necessari perquè «Girona no seria el que és ara sense l'aportació humana, econòmica i cultural d'aquests tres pobles». Finallment, el representant de l'Associació de Veïns de la Vall de Sant Daniel, Jaume Alcalà, va afirmar que tenen «consciència de poble i també de pertinença a Girona». Tots tres van reclamar que en un futur puguin tenir més pes en la decisió de les inversions als barris potenciant els pressupostos participatius.