20 de juny de 2013
20.06.2013

INSCRIPCIÓ | JORNADA ESPORT I SALUT

Mor als 71 anys l'històric independentista gironí Toni Lecha

Va ajudar a fundar la CUP de Girona i es va implicar, entre altres, en la defensa de les hortes de Sta. Eugènia

21.06.2013 | 08:19

L'històric independentista Toni Lecha, militant de CUP des de la seva fundació i soci del Casal Independentista el Forn, ha mort als 71 anys. L'enterrament se celebrarà avui a dos quarts de quatre al tanatori d'Horta (Barcelona). En un comunicat, la CUP va lamentar ahir la pèrdua d'un «valuós company de militància», tot reconeixent la seva lluita «incansable» «en favor de la construcció nacional i social dels Països Catalans».
Toni Lecha i Berges va néixer a França el 1942, en el si d'una família republicana exiliada. De pare gironí i mare aragonesa, durant els anys setanta va militar en organitzacions com el PSUC i Bandera Roja, i va ser membre també de l'Assemblea de Catalunya. Durant els anys vuitanta va participar en la fundació de l'MDT, després d'haver passat per Nacionalistes d'Esquerra A la dècada dels noranta va ser representant de la Comissió de Portaveus dels Presos i Encausats Independentistes, creada el 192 arran de l'«Operació Garzón».

A Girona, l'any 2002 va participar en la fundació de la CUP, i en els darrers anys havia destacat per la seva implicació en les lluites en defensa de les hortes de Santa Eugènia i el parc de les Pedreres. També va lluitar per la recuperació de la memòria història i la difusió del republicanisme a les comarques gironines.

En els últims temps va participar en diverses iniciatives en defensa de l'autodeterminació, com la Plataforma pel Dret a Decidir, Girona Decideix o l'Assemblea Nacional Catalana. També va impulsar la Xarxa pels Drets Socials de Girona i estava afiliat a la Coordinadora Obrera Sindical.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit