Un termini més llarg i una comunicació més directa, senzilla i automatitzada. Aquests són els requeriments que els veïns de Sant Narcís de Girona demanen a l'Ajuntament en referència a la bonificació de l'Impost de Béns Immobles (IBI) reservat a les persones afectades per les obres del TAV.

L'Associació de Veïns i l'Associació de Comerciants del sector Dominiques coincideixen a reclamar una pròrroga al consistori. "Hem demanat a l'Ajuntament que ampliï el termini de presentació de l'IBI i que augmenti el radi d'afectació", apunta el president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras.

Fins ara, només han rebut el pagament compensatori 144 persones -59.710 euros-, una xifra que properament s'ampliarà amb 171 més -50.256 euros-. En total, els veïns que han demanat l'ajuda ascendeix a 371 persones, un col·lectiu allunyat dels 1.492 possibles perjudicats que recull el mapa d'immobles afectats. "Fa la sensació que els veïns hagin passat de tot. Per molta propaganda que diguin que s'ha fet, el missatge ha arribat a poques persones i ho ha demanat poca gent. No entenem que la gestió no hagi estat més directa, senzilla i automatitzada", diu Carreras.

Única ajuda municipal

El president de l'entitat considera que aquesta subvenció "no compensa tots els anys de patiment" dels residents a la zona. "Després de cinc anys l'única ajuda municipal que han rebut els veïns afectats és aquesta, una mesura que a efectes pràctics es tracta d'una compensació mínima i no és generalitzada", subratlla.

L'Ajuntament havia reservat uns 352.000 euros per pagar als afectats de les obres, una xifra distant respecte als 110.000 euros reclamats pels veïns. "En comptes de destacar que hi ha persones que han rebut la bonificació, el consistori s'hauria de preocupar que només sen'han pogut beneficiar 341 persones d'unes 1.492", assenyala el president de l'associació.

L'equip de Govern va convocar dues rodes de premsa per difondre l'existència d'aquesta ajuda, la informació de la qual es podia trobar al web municipal i a l'Oficina del TAV.