La localització del mercat de Girona és motiu de controvèrsia des de fa molt temps. El darrer episodi és la negativa dels veïns i comerciants del barri de Sant Narcís a una hipotètica ubicació de les parades a la zona del Parc Central. "Coneixem l'existència d'aquesta proposta des de fa temps, però no és el tipus de dinamització que necessita el nostre barri", subratlla el president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Martí Carreras.

La reacció del representant de l'entitat arriba després de les declaracions del president de l'Associació de Marxants de les Comarques Gironines, Josep Maria Vergés, que dimarts passat va fer pública la proposta del Parc Central com a possible nou emplaçament per marxar així de la Devesa. Segons Carreras, una hipotètica situació a aquesta zona no suposaria la solució a "la centralitat" que es demana per aquest espai de la ciutat. "Cada vegada que n'hem sentit a parlar ens hi hem posicionat en contra", afegeix.

El president de l'entitat també fa referència a les conseqüències del TAV per tal de justificar la seva negativa. "Tothom té el dret de proposar coses, però cal pensar que hi ha determinats indrets, com el nostre barri, en els quals s'ha de tenir una certa sensibilitat amb la gent que ha patit les obres durant anys".

L'opinió del portaveu veïnal és compartida pel comerç de la zona. Així ho constata la vicepresidenta de l'Associació de Comerciants Sant Narcís-Sector Dominiques, Esther Arnau, que destaca que aquesta alternativa no ha d'esdevenir "el futur" del Parc Central i augura que podria suposar "una competència per les botigues i comerços del barri". "Considerem que no seria lògic que després de cinc anys d'obres ens col·loquessin el mercat a aquesta zona. Es tracta d'un espai nou i cal buscar un altre tipus d'activitats per fer-hi", afegeix.

Anàlisi i selecció d'espais

Trobar una nova ubicació per encabir el mercat de Girona requereix un procediment concís. Segons la regidora de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat, cal començar per "analitzar tècnicament" les possibles zones candidates a acollir aquest tipus d'activitat. "Primer de tot cal determinar si un espai és viable, i per això s'ha de fer un estudi tècnic per veure si s'hi poden ubicar les 200 parades", apunta l'edil.

Un cop aquesta anàlisi estigui realitzada es procedirà a descartar les opcions que no reuneixen els requisits necessaris i, aleshores, arribarà el moment de negociar una futura ubicació amb els veïns residents als barris que sí poden albergar el mercat. "Fa mesos vam rebre la petició dels marxants per estudiar futures localitzacions i treballem amb l'objectiu de buscar nous emplaçaments. El nostre compromís actual és el d'estudiar la viabilitat que ofereixen les possibles ubicacions", diu la regidora.

Les múltiples propostes que es poden posar damunt la taula, però, depenen del vistiplau dels veïnats. "No ens podem comprometre amb una data definitiva de trasllat. Les ubicacions s'han de consensuar amb el barri o amb el territori que hagi de rebre el mercat", ressalta la representant municipal.

En aquest sentit, Cunyat destaca que, des d'un punt de vista oficial, no li consta "cap posicionament ni cap resposta" de les entitats de Sant Narcís. "La proposta ens l'havien avançat els marxants, però també hem estudiat altres opcions", subratlla.

Segons la regidora, existeixen zones que han evidenciat el seu interés. Una de les quals, el sector de Pont Major i Pedret, des d'on s'ha proposat la idea de fer-hi "petits mercats setmanals".