Les xarxes socials van encapçalar durant la passada matinada de divendres una protesta contra el nou horari de tancament de les terrasses de Girona. L'acte, que va acollir més d'un centenar de persones, entre els quals el portaveu de la CUP a Girona, Jordi Navarro, va tenir lloc a la plaça del Vi a partir de dos quarts d'una de la nit i fins a les dues.

Va ser a través del compte de Facebook "Terrasses de Girona" com es va convidar als ciutadans a comparèixer davant l'ajuntament. La crida demanava als usuaris que portessin dos components: una beguda sense alcohol en gots de plàstic -per tal d'evitar possibles sancions- i un coixí per tal que els assistents poguessin fer més còmoda la seva protesta davant l'edifici consistorial.

Segons el compte de la xarxa social, l'objectiu de la convocatòria era demostrar la voluntat dels ciutadans de Girona "de gaudir de nits d'estiu a la fresca".

La concentració de la nit de dijous a divendres no ha estat l'única reivindicació que ha tingut lloc darrerament. En aquest sentit, una de les primeres protestes, duta a terme el 20 de juny, va estar impulsada per la Fecasarm amb la col·laboració de l'Associació de Bars, Bars Musicals i Sales de Festa de Girona i l'Associació de Bars, Restaurants i Oci del Barri Vell. Les entitats van convocar una aturada de l'activitat quan restaven deu minuts per a la mitjanit, moment en què el personal dels locals es va concentrar a les portes dels locals i es van apagar els llums.

Tot plegat arran dels nous horaris de tancament de les terrasses impulsat per l'Ajuntament, que ha provocat l'obertura d'almenys 50 expedients sancionadors a locals que no han complert la normativa que va entrar en vigor el passat 14 de juny.

Durant el ple, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va precisar que la majoria d'aquestes multes s'havien imposat als mateixos locals, entre deu i quinze establiments reincidents.

La nova normativa divideix la ciutat en tres sectors diferenciats en base a un mapa acústic fet pel consistori. A partir d'aquí, es va fixar temporalment a quina hora els locals havien de recollir les taules i les cadires, en un arc que s'estenia des de la mitjanit (com és el cas del Barri Vell) fins a dos quarts de dues de la matinada (com, per ?exem?ple, la plaça Independència). La polèmica que van generar aquestes mesures inicials va provocar que els horaris s'allarguessin durant trenta minuts més.

Allargament dels horaris

Hores abans que tingués lloc la protesta de la matinada de dijous, el sector d'oci nocturn i l'Ajuntament van arribar a un acord que permetia a la majoria de locals tancar les seves terrasses mitja hora més tard. La mesura, dins el marc d'una prova pilot, exclou alguns establiments situats a carrers estrets, majoritàriament del Barri Vell.

L'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial, la Fecasarm, l'Associació de Bars i Restaurants de la Plaça Independència i el Grup Girona Bons Fogons van expressar per escrit a l'Ajuntament la seva voluntat de solucionar la problemàtica de les molèsties generades per l'activitat de restauració en terrasses en domini públic i "mantenir una actitud proactiva per evitar les molèsties ocasionades pels clients de l'establiment".