El mal temps regnant a l'extrem nord del Pakistan segueix sent una dificultat insalvable per iniciar el rescat dels tres alpinistes espanyols desapareguts al Gasherbrum-I, ha dit avui a Efe una font pròxima a l'expedició.

"L'helicòpter de salvament s'ha enlairat aquest matí però als quinze minuts, abans d'arribar a la zona de l'expedició, ha tornat pel mal temps", ha dit Said Anwar, membre de l'agència local que va organitzar l'ascens del grup espanyol, Lela Peak.

"No descartem que, si hi ha una millora, l'aparell pugui tornar a intentar-abans de les 14:00 (hora local, 09:00 GMT)", va afirmar l'integrant de la firma organitzadora, que, però, no es va mostrar molt optimista al respecte.

"Des del camp base ens han indicat que el temps allà dalt segueix sent molt regirat", va afegir Anwar, que també va precisar que els equips de muntanyencs segueixen sense poder pujar al camp-3, on segueix bé però aïllat un quart alpinista, Alfredo García .

A més dels helicòpters de rescat, també està preparat i en espera d'una millora meteorològica un equip de muntanyencs al camp-2, a uns 6.800 metres, per pujar a assistir a l'alpinista Alfredo García i ajudar a baixar al camp base.

Alpinista experimentat

Un muntanyenc de Girona, Xevi Gómez, ha desaparegut després de coronar el cim del Hidden Peak (també conegut com a Gasherbrum 1 i com a G1), a l'Himàlaia pakistanès juntament amb dos companys, Álvaro Paredes i Abel Alonso, naturals de Valladolid i Galícia, respectivament. Els expedicionaris van fer el cim (8.068 metres d'alçada) diumenge i des d'aleshores no se'n tenen notícies.

El bloc que segueix l'expedició, narra que els tres alpinistes es podrien haver trobat amb un empitjorament de les condicions meteorològiques i per això es podrien haver desorientat. Ara, els equips de rescat esperen que millori el temps i sortir amb dos helicòpters a inspeccionar la zona.

Els tres expedicionaris anaven acompanyats per dos companys més, David López, de la Vall d'Aran, i un altre company, Alfredo García que, a cent metres del cim, van decidir fer mitja volta i tornar. El Ministeri d'Exteriors ha confirmat que no s'ha produït cap contacte amb els desapareguts des de fa tres dies.

En una entrevista a TV de Girona el passat mes de maig, Xevi Gómez explicava que el G1 és una muntanya que "tècnicament no és la més fàcil" i que tenien prevista la finalització de l'expedició, de 50 dies de durada, el 10 d'agost.

Xevi Gómez té 37 anys, és veí de Girona, té dona i dos fills petits i és soci del Grup de Muntanya Sarrià (GMS). El 2010 va formar part d'una expedició al Cho Oyu (8.201 m) que no va arribar al cim. L'expedició està apadrinada per l'alpinista Edurne Pasaban, la primera dona a coronar els catorze cims de més de 8.000 metres que hi ha al món.

Mentrestant, el Grup de Muntanya de Sarrià de Ter va convocar ahir a la tarda als mitjans i el seu president, Josep Turbau, va explicar que confien que el seu company resistirà perquè té "molta força física i d'esperit". El president va reconèixer que no saben res dels tres alpinistes perduts. Turbau va assegurar que les condicions a aquestes alçades són "molt dures" però també va recordar que hi ha casos d'alpinistes que han aguantat deu o dotze dies a la intempèrie.

"Tenim molt poques notícies i confuses". Aquestes van ser les primeres paraules del president del Grup de Muntanya, una petita associació fundada el 1975 que compta amb un centenar de socis. Segons Turbau, el Grup de Muntanya està coneixent la informació a través del bloc que escriu un altre dels membres de l'expedició, Òscar Cadiach, per a la revista Desnivel.

"No podem fer cas dels rumors que ens arriben, darrere d'aquestes persones hi ha famílies que pateixen i hem de ser molt curosos i contrastar les informacions", va manifestar Turbau, que va ser clar i va reconèixer que no tenen notícies de cap dels tres alpinistes després que, a l'entorn de les tres o les quatre de la tarda de diumenge, van fer el cim.

Tan poca és la informació que, fins i tot, desconeixen quin equipament porten els tres alpinistes desapareguts. "No sabem ni si porten menjar o beure", va dir Turbau que, per això, considera que "tot està obert". Tot i que portessin equips de comunicació, Turbau va explicar que a tanta alçada i amb temperatures tan baixes les piles és fàcil que es descarreguin i, per això, pot ser que no s'hagin pogut posar en contacte amb el camp base.

Des que van desaparèixer, la resta de l'expedició -amb la contrapart local- estan ascendint del camp base fins a als altres tres camps que s'han muntat com a punt d'etapa per començar la recerca dels tres companys. Segons va avançar Turbau, es preveu que divendres entri una "finestra de bon temps" que hauria de permetre que els dos helicòpters que ja estan preparats es puguin sumar a les tasques de recerca per aire. Dependrà, però, de la intnsitat del vent.

Turbau va comparèixer acompanyat de l'alcalde de Sarrià, Roger Torrent, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, població d'on és natural i on viu Xavier Gómez.