Els tres alpinistes espanyols perduts des de diumenge passat dia 21 en el Gasherbrum I (8.064 metres), en la serralada de l'Himàlaia, Xevi Gómez -de Sarrià de Ter (Gironès)-, Abel Alonso i Álvaro Paredes, han estat donats per morts per l'equip de rescat que els buscava des de fa dies.

L'alpinista de la Rioja Alfredo García, que els acompanyava però que va aconseguir baixar després de no fer el cim, ha informat en un comunicat a Efe, en nom de tota la resta de l'expedició, que després d'un últim intent de buscar els tres alpinistes se'ls ha donat per morts.

El comunicat especifica que avui "en un últim intent de localitzar amb vida" els alpinistes i "donada la climatologia adversa existent durant aquests dies en altura" s'han confirmat "les pitjors expectatives" i s'ha donat per morts Gómez, Paredes i Alonso.

Els membres de l'expedició demanen "el màxim respecte per a familiars, amics i companys" dels morts.

L'expedició al Gasherbrum I va partir a final de juny amb onze alpinistes espanyols de diverses comunitats autònomes, la majoria d'ells amb experiència en ascens de vuitmils.

Després d'un període d'aclimatació i després d'equipar amb cordes una zona anomenada "el corredor dels japonesos", cinc dels alpinistes van decidir emprendre l'ascens al cim a final de la setmana passada, mentre la resta s'hi quedava en un dels camps base, per problemes gàstrics.

Diumenge passat a la matinada 21 de juliol, els cinc muntanyencs van afrontar el tram final de l'ascens, però dos d'ells, el de la Rioja Alfredo García i el català David López, van decidir tornar a cent metres del cim, a causa del cansament i les males condicions climatològiques.

En el descens López i García es van separar, el primer va arribar al camp base i el segon, desorientat, va passar la nit a la intempèrie a uns 7.500 metres d'altura.

En les primeres hores de dilluns 22 García va rebre des de Logronyo les coordenades del Camp 3, a 7.200 metres, i una vegada que va poder usar-les amb el seu GPS va arribar a ell.

Va romandre allà més de dos dies, sol, i en una de les seves telefonades a Logronyo va reconèixer que no sabia res dels tres companys que, en teoria, havien d'arribar a aquell després d'ell.

Una vegada que l'alpinista argentí Mariano Galván va arribar al camp 3 tots dos van poder baixar del Gasherbrum I i integrar-se a l'equip de recerca dels espanyols.

Avui, el de la Rioja i la resta de membres de l'expedició han assistit a les últimes hores de recerca, al costat de l'exèrcit pakistanès i a xerpes, després de les que han donat a conèixer el fatal desenllaç.