L'excap de l'oposició al Parlament de Catalunya i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, presidirà una fundació, La Ciutat Invisible, que neix per fomentar la cultura com a motor de la ciutat de Girona, prenent com a eix vertebrador el festival de teatre Temporada Alta, que se celebra cada tardor.

Nadal, acompanyat de l'alcalde gironí, Carles Puigdemont, i del director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, va presentar ahir aquesta iniciativa, que comptarà amb la participació de personalitats del món acadèmic, empresarial, social i periodístic.

La nova fundació té entre els seus objectius la recerca de punts de contacte entre el sector privat i el públic, fórmula sense la qual ?Puigdemont i Sunyer van considerar que el sector cultural serà aviat "difícilment sostenible".

La internacionalització de Girona com a marca cultural és un altre dels reptes d'aquest projecte, fins al punt que l'alcalde de la ciutat ho considera "una necessitat i una oportunitat a la vegada".

El festival Temporada Alta serà l'eix de tot aquest moviment i la nova fundació intentarà consolidar el festival com a referent teatral del sud d'Europa.

La Ciutat Invisible crearà a més un centre d'idees (que s'identifica amb el concepte angloxaxó del Think Tank) en què personalitats de diferents àmbits es trobaran dues vegades a l'any per reflexionar sobre la cultura i dissenyar la ciutat del futur.

A més, es crearà l'anomenat Cercle TA, constituït per representants del món empresarial, que donaran suport a la divulgació i promoció del Temporada Alta, potenciaran el patrocini i realitzaran aportacions econòmiques.

Igualment, des de la fundació es crearà un denominat Club TA, perquè els espectadors interessats en el festival Temporada Alta s'impliquin amb aquesta cita i obtinguin contrapartides en la compra d'entrades a canvi d'un micromecenatge.

Joaquim Nadal va convirmar que la primera reunió del Cercle TA està programada per a la primera quinzena d'octubre, mentre que Salvador Sunyer va explicar que La Ciutat Invisible arrenca amb un capital fundacional de 30.000 euros aportats per Bitò, l'empresa de produccions teatrals que programa el Temporada Alta, i que dirigeix Salvador Sunyer.

Per Sunyer, l'objectiu de la fundació "no és tant garantir l'activitat cultural a Girona com fer un disseny de com ha de ser una ciutat que té com a eix principal la cultura".

Es vol posicionar Girona com a ciutat del teatre en l'àmbit internacional i reflexionar sobre les noves estratègies culturals.